Više od 100 grama oraha dnevno šteti jetri

Ispostavilo se da, unatoč njihovoj neosporivoj dobrobiti, orasi uopće nisu bezopasan proizvod, kažu stručnjaci za dijetetiku i dijetetiku. Prvo, s pouzdanjem se mogu pridružiti skupini najkaloričnijih proizvoda. 100 g oraha sadrži više od 550 kalorija.

Stoga savjetuju da se dnevna doza ograniči na 30, najviše 50 grama, i to dobrih sorti. Porcija oraha veća od 100 grama može uzrokovati proljev i negativno utjecati na jetru. Uz to, međutim, orašasti plodovi općenito, a posebno orasi, sadrže mnogo fitoestrogena, koji pomažu tijelu da dulje zadrži mladost.

Njihova redovita konzumacija, ali u granicama normi, kako preporučuju stručnjaci, smanjuje rizik od smrti od raka, ali i od bolesti srca i dišnog sustava.

Trebamo li orašaste plodove namakati prije konzumiranja?

Rezultati opsežne studije u kojoj je sudjelovalo gotovo 120 tisuća ljudi objavljeni su u medicinskom časopisu “New England”.

Promatrani su 30 dana. A pokazalo se da je rizik od smrti kod onih koji svakodnevno uvrste orahe u svoj jelovnik manji za 20 posto. Orašasti plodovi, a posebno orasi, bogati su nezasićenim masnim kiselinama i vezivnim tkivom koji snižavaju kolesterol koji ulazi u krvotok.

Na taj način, šaka oraha je svojevrsna prevencija srčanog i moždanog udara. A vitamini, minerali i antioksidansi u ovim prekrasnim orašastim plodovima pridonose održavanju imunološkog sustava. Važno je pridržavati se mjere, optimalno je ne više od 2 oraha dnevno.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki