Ljepota noktiju i 5 mitova koji nemaju veze sa stvarnošću

U želji da imaju jake i zdrave nokte, djevojke pribjegavaju profesionalnoj i kućnoj njezi.

No, širok izbor kozmetike i mnoštvo informacija često rađaju mitove u njezi ploča nokta, koji su daleko od istine.

Želatina u prehrani

Postoji mišljenje da želatina potiče brzi rast noktiju i njihovo zdravlje. Domaći stručnjaci savjetuju da konzumirate ovaj proizvod koji je bogat proteinima, kalcijem, magnezijem, fosforom i nizom drugih korisnih elemenata.

No, nitko ne spominje da odrasla osoba dnevno treba 80 g ove tvari u suhom obliku, što se pretvara u gotovo 5 kg gotovih proizvoda. U takvim količinama želatina je opasna, posebno za trombozu, gastritis, kolelitijazu i vaskularne bolesti.

Aceton je štetan za nokte

Uklanjanje laka proizvodima koji sadrže aceton zapravo može učiniti vaše nokte suhima i lomljivima. Ali to je samo ako koristite opasne tekućine nekoliko puta tjedno.

manikura
Fotografija: © Belnovosti

Usput, svi odstranjivači laka za nokte sadrže aktivnu tvar, čak i ako to nije aceton. Svi oni imaju loš učinak na zdravlje noktiju ako se često koriste. Stručnjaci savjetuju odabir proizvoda s etil acetatom i amil acetatom kao najmanje opasnim tvarima.

Izgriženi nokti prestaju rasti

Navika grickanja noktiju u korijenu ne samo da ne dodaje estetiku, već i uništava njihovu strukturu, dovodi do deformacije i upale kože oko ploča.

U najgorem slučaju, osoba može dobiti parazite zbog prljavštine. Međutim, ako govorimo o zaustavljanju rasta noktiju, onda to nije ništa više od bajke. Matrica nokta i ležište nokta ostaju neozlijeđeni prilikom ugriza.

Nokti žive osobe rastu u bilo kojim okolnostima. Nakon što odustanete od navike, pločice će početi rasti zdrave i jake.

Nokti trebaju odmor od gela

Nokti su keratinizirane keratinske ploče. One su nesposobne za disanje i razvoj. Nokti dobivaju hranjive tvari kroz krv, a ne kroz keratin. Sukladno tome, ne trebaju odmor s kisikom.

Druga stvar je da sama žena želi ostaviti manikuru u njenom prirodnom obliku, ili se maziti posebnim postupcima njege usmjerenih na jačanje noktiju, uklanjanje tvrdokornog pigmenta, vraćanje sjaja nakon tretmana turpijama za nokte itd.

Lakove treba čuvati u hladnjaku

Niske temperature pri skladištenju običnog laka za nokte ne jamče njegovu sigurnost. Štoviše, nema dokaza da se dekorativni lak za nokte treba čuvati u takvim uvjetima.

Profesionalci savjetuju napuštanje ovog mita i osiguravanje lakova sa sljedećim ispravnim uvjetima:

  • skladištenje na tamnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti;
  • potrebno je očistiti vrat prije zatvaranja boce, što će spriječiti isušivanje laka;
  • okomito skladištenje;
  • povremeno protresanje boca kako bi se izbjeglo odvajanje tekućeg proizvoda.

Mitovi o njezi noktiju ženama oduzimaju lijepe i zdrave nokte. Samo točne informacije doprinose ljepoti ruku.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki