Orašasti plodovi poboljšavaju kognitivnu funkciju

Nova grupna studija istražuje ulogu redovite konzumacije orašastih plodova u kognitivnoj funkciji.

Funkciju mozga određuju mnogi čimbenici u tijelu. Taj čimbenik na koji najlakše možemo utjecati je prehrana – o njoj ovisi stanje cijelog organizma, pa tako i mozga. Orašasti plodovi tijelu daju mnoge korisne tvari koje djeluju kao antioksidansi. Antioksidansi podržavaju cijelo tijelo sprječavajući oksidativni stres, tj. postupno oštećenje tkiva, proteina i DNK u tijelu. Određeni spojevi u kikirikiju imaju specifičan zaštitni učinak na živčani sustav.

Do sada nije bilo uvjerljivih dokaza o učinku orašastih plodova na kognitivno funkcioniranje. Kohortna studija objavljena u Američki časopis za kliničku prehranu, pratio je promjene u spoznaji tijekom dvije godine u odnosu na redoviti unos orašastih plodova. Procijenjena su mentalna stanja, uzimajući u obzir podatke poput sociodemografskog statusa, stila života i medicinske dokumentacije. Praćena je i potrošnja orašastih plodova. Ukupna procjena kognitivnih funkcija uključivala je rezultate testova za tri kognitivne domene — pozornost, opće znanje i izvršne funkcije.

Rezultati pokazuju da je orašasti plod koji su sudionici najčešće konzumirali orah. Zaključak je bio da oni koji su jeli najviše orašastih plodova često imaju više obrazovanje i višu razinu tjelesne aktivnosti od onih koji su konzumirali najmanje. Među potonjima primjetan je i trend pušenja i depresije. Prvi u prosjeku statistički imaju niži indeks tjelesne mase.

Izravne promjene također su uočene u vezi s konzumacijom orašastih plodova i kognitivnom funkcijom. Jedenje orašastih plodova jednom dnevno povezano je s poboljšanjem cjelokupne kognitivne funkcije. Oni koji su više od tri puta tjedno jeli orašaste plodove imali su bolji razvoj kognitivnih sposobnosti unutar dvije godine.

Uočene su i reakcije povezane s mentalnim statusom pod utjecajem orašastih plodova. Statistički gledano, oni dobrovoljci koji su često konzumirali orašaste plodove imali su nižu razinu depresije. Znanstveni rad pokazuje da učestalo uzimanje orašastih plodova može značajno utjecati na kognitivne funkcije. Ovi se rezultati mogu primijeniti na odrasle osobe, kao i na stanja poput pretilosti ili metaboličkog sindroma.

Reference:

Ni, J. (2023., 1. lipnja) Veća u odnosu na nižu konzumaciju orašastih plodova i promjene u kognitivnim performansama tijekom dvije godine u populaciji s rizikom od kognitivnog pada: kohortna studija. Preuzeto 8. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37269908/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki