Hodanje bosih nogu sprječava krivljenje kralježnice i bolove u donjem dijelu leđa i koljenima

Dok je prije nekoliko stoljeća nošenje cipela bilo samo neophodno, danas se čini prilično čudnim kada vidimo nekoga da hoda bos. Često materijali od kojih su izrađeni potplati cipela izrađene su od sintetičkih materijala, a oblik u većini slučajeva ne omogućuje ukupnu udobnost stopala. Cipele se često biraju prema njihovom estetskom izgledu, a ne prema glavnoj funkciji – zaštititi i poduprijeti stopala.

Cipele ograničavaju raspon pokreta mišića stopala, ostavljajući ih neaktivnima i neosjetljivima, povećavajući pomoćne pokrete.


Neravni potplati – cipele s visokom petom, cipele s platformom i veliki broj specijalizirane sportske obuće, uključujući i tenisice za trčanje, pomiču težište i na taj način uzrokuju promjenu u hodu. U roku od nekoliko mjeseci do godinu dana, svakodnevno nošenje neudobnih cipela može dovesti do mišićne neravnoteže, uključujući zakrivljenje kralježnice.


Hodanje bosih nogu osigurava prirodan hod, pri čemu se težina prenosi na jastučiće stopala. Na taj način se poboljšava i kontrola položaja stopala. Također se poboljšava funkcija propriocepcije, često se poboljšavaju i smanjuju bolovi u zglobovima donjih udova koji nisu povezani s organskom patologijom.

U bolesnika s dijabetes i razvijene dijabetičke neuropatije, hodanje bosih nogu može stvarati dodatne probleme, jer su stopala osjetljiva na ozljede, a zbog poremećene inervacije već nastale rane se ne mogu primijetiti.

Odabir prave obuće posebno je važan za malu djecu i tinejdžere. Odnose se na rast, stabilnost i snagu mišića koji tvore stopalo.

Korištenje tvrdih potplata kod male djece može ometati integraciju refleksa, što dovodi do kašnjenja u razvoju i senzornih problema.

Često i dugotrajno nošenje visokih potpetica, posebno kod mladih djevojaka, prije i okolo pubertetski razvoj može dovesti do bolova u leđima, pogrbljenosti, nestabilnosti gležnja i čestih uganuća.
Slabi gležnjevi, nizak tonus mišića, loše držanje – kriva cipela može stvarno boljeti.

Na temelju potreba organizma od hodanja bosih nogu, sve se više truda ulaže u razvoj obuće koja omogućuje maksimalno oponašanje i približavanje slobodi stopala. To zahtijeva da cipele imaju nizak potplat koji je izuzetno fleksibilan.

Takozvani minimalističke cipele ili također poznate kao “cipele za bosu” jedna su od opcija, a razvijene su ne samo za djecu već i za odrasle. No, ako je moguće hodati bos – dobro je to činiti na relativno neravnim površinama, kako bi se proprioceptivna osjetljivost dodatno trenirala.

Neke od ključnih karakteristika prikladnih cipela za nošenje, posebice kod već izraženih mišićno-koštanih simptoma, su niska visina potplata, posebice u području pete. Osim toga, fleksibilni potplati, veliki prednji dio za prste kako bi imali dovoljno prostora i ne bi morali držati cijelo stopalo u nježnom položaju koji opterećuje ostale mišićne skupine.

Osnovno značenje tzv. bosonogih cipela je da štite stopala, ali u isto vrijeme ni na koji način ne ograničavaju normalno kretanje ili držanje.


Hodanje bosih nogu ili korištenje minimalističkih cipela omogućuje, osim poboljšane propriocepcije i odgovarajuće koordinacije, također je povezano s razvojem mozga i živčanog sustava kod male djece.

Učestalo hodanje bosih nogu, čak i bez čarapa, ne otežava hod, kao što se često opaža kod korištenja debele i tvrde cipele.


Reference:
1. Prednosti hodanja bosih nogu; Kiropraktičari;
2. Koje su prednosti cipela za bosu nogu?, Healthnews.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki