Imate li problema sa srcem? Jedite ovo povrće svaki tjedan

Obični usjev korijena po pristupačnoj cijeni pomaže u “održavanju” pokazatelja krvnog tlaka u normalnim granicama. Na to su upozorili nutricionisti s Harvarda.

Prema Harvard Medical School, mrkva je jedan od najboljih predstavnika antihipertenzivnih namirnica.

Fenolni spojevi koji čine ovo povrće doprinose smanjenju visokog krvnog tlaka. Nekoliko vrsta kiselina u mrkvi, od klorogenske do kavene, može pomoći u opuštanju krvnih žila, što zauzvrat snižava visoki krvni tlak jer je protok krvi olakšan, a njezin učinak na stijenke krvnih žila oslabljen, objašnjavaju stručnjaci.

Koji su znakovi živčanog sloma?

Liječnici preporučuju jesti sirovu mrkvu, što vam omogućuje da dobijete maksimalnu korist od njegove upotrebe. Hipotenzivno djeluje i sok od mrkve. Studija objavljena u časopisu Nutrition Journal pokazala je da ispijanje oko 500 mililitara soka od mrkve dnevno može sniziti sistolički krvni tlak.

Općenito, rezimiraju znanstvenici s Harvarda, trebali bismo težiti konzumiranju do 15 različitih cijelih i neprerađenih povrća – to jamči prevenciju visokog kolesterola, što povoljno utječe na pokazatelje krvnog tlaka.

zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki