Beba od 0-2 mjeseca: što je karakteristično za razvoj?

Razvijene su različite teorije kako bi se razjasnile specifičnosti dječji razvoj. Prema nekim zapažanjima, na razvoj djeteta značajno utječu različiti društveni i fizički čimbenici koji su u interakciji s više bioloških procesa. Razni rani utjecaji, uključujući one koji izazivaju visoke razine stresa, mijenjaju ekspresiju gena bez narušavanja strukture i sekvence DNK. Riječ je o epigenetskim promjenama koje nastaju pod utjecajem okolišnih čimbenika. Odgovor tijela na stres može dovesti do promjena u strukturi i funkcijama mozakšto će kasnije imati utjecaja na cjelokupni razvoj djeteta.

Važan je element za procese učenja i pamćenja plastičnost živčanog sustava. Izražava se u sposobnosti reorganizacije neuronskih veza kao odgovor na različite podražaje iz okoline. Od ključne je važnosti stvaranje sinapsi – veza između živčanih stanica. Tijekom ranog djetinjstva sačuvane su samo sinapse uključene u često korištene veze u mozgu. Promjena broja i aktivnosti sinapsi također ima implikacije na plastičnost živčanog sustava. Dakle, važnost okolišnih čimbenika u održavanju funkcionalne sposobnosti mozak kod djece. Razdoblja brzog razvoja podudaraju se sa značajnim promjenama u broju sinapsi u različitim područjima mozga.

Razni biološki faktori također utjecati na razvoj djeteta. To uključuje genetske čimbenike, izloženost fetusa teratogenima tijekom intrauterinog razvoja, dugoročni učinak niske porođajne težine i bolesti koje se razvijaju nakon rođenje. Od razdoblja prije rođenja do prve godine djeteta promatraju se aktivni procesi rasta i razvoja. Kod njih plastičnost živčanog sustava igra ključnu ulogu.

Volumen mozga udvostručuje se tijekom prve godine i povećava za dodatnih 15% u drugoj godini. U terminu se opažaju procesi mijelinizacije u moždanom deblu, krakovima malog mozga i nekim područjima unutarnje kapsule u mozgu. Bijela tvar dostiže visoku razinu mijelinizacije u dobi od 3 mjeseca. Tijekom posljednja dva mjeseca djetetova života, ubrzan rast i uspostavljanje učinkovite rutine za jedenje i spavanje. Komunikacija s roditeljima i rodbinom u ovom razdoblju gradi temelje kognitivnog i emocionalnog razvoja djeteta.

U početku se težina novorođenčeta smanjuje – za 10% kod prirodnog poroda i za 12% kod poroda carskim rezom. Jelo bebe se poboljšava kada se kolostrum zamijeni s majčino mlijeko visok sadržaj masti. Do drugog tjedna težina se vraća i unutar prvog mjeseca dijete dobiva 30 grama dnevno. Ovo je razdoblje najbržeg rasta. Unutar prva dva mjeseca života uočava se nehotičan smiješak. Pogled, okretanje glave i sisanje su pod boljom kontrolom, što naglašava djetetov kognitivni razvoj. Također se uočava preferirano okretanje djeteta i odgovor na majčin glas.

Sazrijevanje živčanog sustava također je povezano s uspostavljanjem režima san, koji se sastoji od dugih razdoblja sna isprekidanih kratkim buđenjima radi hranjenja. Dijete u dobi od 0 do 2 mjeseca može prepoznati različite izraze lica drugih, kao i razlikovati ponavljane glasove iz materinjeg ili stranog jezika. Plač u ovoj dobi to može biti posljedica kako očitih razloga i potreba, tako i drugih čimbenika koji ostaju nejasni roditeljima. Utvrđeno je da grljenje beba dok plaču kad su stare 0-2 mjeseca pomaže da manje plaču kad navrše godinu dana i imaju manje agresivno ponašanje u dobi od 2 godine.

Reference:

Nelson Textbook of Pediatrics, 21. izdanje, Elsevier, 2020

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki