Kako odgojiti i obrazovati čovjeka




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Je li dovoljno samo beskrajno voljeti svoju djecu? Zar naši neupitni i bezgranični osjećaji ne nose rizike? Pogotovo kada je riječ o ambivalentnom odnosu majke i sina. Veronique Moraldi u svojoj knjizi Majke i sinovi potiče svaku majku dječaka da razmisli do kojih mogućih zamki i pogrešaka ponekad vodi njezina snažna ljubav.

Psihologinja analizira može li žena odgajati i obrazovati muškarca i traži odgovor na mnogim majkama teško pitanje – kako sinu dati slobodu, kako ga osamostaliti.

Moraldi također potiče sinove da razmišljaju o tome kakve su osobe postali, kako je njihova majka utjecala na njihov izbor obrazovanja, karijere, načina života, su danas previše ovisni ili samostalni, kako se nositi ako je odnos s majkom bio težak i opterećujući, kako odnos s njom utječe na njihov ljubavni i seksualni život, kako u svakom odnosu ne ponoviti obrazac iz djetinjstva.

„Majke i sinovi“ je dubinska analiza odnosa majke i sina, koja ne samo da razotkriva svakodnevne situacije poput toga kako razgovarati sa sinom, kako mu dati kvalitetno vrijeme s ocem, kako ga učiniti odgovornim, kako odgajati ga ako smo samohrana majka, ali ide i do istraživanja krajnosti poput podsvjesnih seksualnih želja, nemogućnosti otresanja majčine smrti, pa čak i matroubojstva.

Tu su portreti majki iz pretjerano brižne i pune ljubavi, kontrolirajuće i prezaštitničke, alkoholičarke i nasilne, te sinova koji “idu s njima”.

Istraživanje Veronique Moraldi pokazuje koliki veliki utjecaj majke imaju na emocionalni, društveni i seksualni život sinova te kako ponekad pretjerana opsjednutost od strane majke i upravo suprotno pretjerana nezainteresiranost podjednako šteti psihi sina.

Knjiga pokušava odgovoriti na iznimno važna pitanja: kako žena stvara muškarca, kako odgaja sina? Kako se majka i sin mogu razdvojiti? Kako majka može “osloboditi” sina? Kako bi se njihov odnos trebao razvijati tijekom vremena? Mogu li ostariti zajedno? Koliko truda je potrebno od strane majke i sina da se uspostavi odnos?

Jer kad čovjek ovlada odnosom, ovlada i osjećajima.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki