Zašto je visok prolaktin uzrok neplodnosti?

Zašto je visok prolaktin uzrok neplodnosti?

Izvor: iStockphoto

Visoke razine prolaktin – hiperprolaktinemija je ključni uzrok nedostatka menstruacija – amenoreja i neplodnost. Prolaktin je pak važan za reproduktivno zdravlje. Važan je za razvoj folikula jajnika, formiranje žutog tijela, učinkovitu implantaciju oplođeno jaje i sintezu spolnih hormona. Visoke razine ovog hormona, međutim, dovode do neplodnosti zbog smanjenog lučenja gonadotropin-oslobađajućeg hormona. Kao rezultat, hipogonadotropni hipogonadizam i nedostatak ovulacija.

Neka su istraživanja pokazala da visoke razine prolaktina remete funkcije endometrija – unutarnjeg sloja maternice i sprječavaju implantaciju oplođene jajne stanice. To se događa pod utjecajem strukturnih i imunoloških čimbenika. Smanjeno lučenje gonadotropin-oslobađajućeg hormona prati niska razina gonadotropina i izostanak ovulacije. Osim toga, hiperprolaktinemija dovodi do supresije djelovanja gonadotropina na jajnici. Nakon toga uslijedilo je smanjeno lučenje estrogena i povećanu proizvodnju progesterona. Visoke razine prolaktina također mogu uzrokovati nedostatak lutealne faze.

Kod muškaraca, reproduktivni poremećaji također se opažaju u hiperprolaktinemiji. Ovo stanje remeti proizvodnju testosteronamobilnost spermatozoidi i njihovu kvalitetu. Visoka razina prolaktina utječe na proces spermatogeneze, kao i na proizvodnju steroidnih hormona, zbog djelovanja na receptore smještene na površini Sertolijevih i Leydigovih stanica u testisima. Posljedično se razvija primarni hipogonadizam, što dovodi do reproduktivnih poremećaja kod muškaraca.

Hiperprolaktinemija također može dovesti do promjena u kvantitativnim karakteristikama sjemene tekućine i biti uzrokom oligospermije ili azoospermije. Hormon koji oslobađa gonadotropin oslobađa hipotalamus, što stimulira hipofizu na lučenje luteinizirajućeg – LH i folikulostimulirajući hormon – FSH. Potonji izravno stimulira spermatogenezu. Prolaktin izlučuje hipofiza i ona kontrolira otpuštanje luteinizirajućeg i folikulostimulirajućeg hormona principom povratne sprege. Promjene u razini ovih hormona dovode do poremećaja u spermatogeneza i može uzrokovati neplodnost kod muškaraca. Visoke vrijednosti od LH i FSHkao i niske vrijednosti testosterona dovode do oslobađanja sjemene tekućine smanjene kvalitete.

Reference:

Materijal je informativan i ne može zamijeniti konzultacije s liječnikom. Prije početka liječenja potrebno je konzultirati liječnika.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki