Koji su prvi simptomi raka maternice?

Rak maternice dijeli se na dvije specifične vrste, rak endometrija i sarkom maternice, pri čemu je prvi češći. Gotovo 95% karcinoma maternice uzrokovano je rakom endometrija. Sarkom maternice je stvaranje malignih stanica u mišićima maternice ili sekundarnih stanica u njezinoj sluznici.

Što je endometrij?

Endometrij je tkivo koje prekriva šupljinu maternice. Rak maternice najčešće nastaje od kancerogenih izraslina oko endometrija, koje u nekim slučajevima mogu izaći i izvan maternice, primjerice u trbušnu šupljinu, jajnike ili limfne čvorove.

Koji su uzroci raka maternice?

Postoje neki čimbenici rizika koji mogu povećati vjerojatnost razvoja ove bolesti, ali do sada stručnjaci nisu sigurni u pravi uzrok. Međutim, postoji nekoliko očitih simptoma koje ćete lako uočiti i otići liječniku na vrijeme kako biste bolest uhvatili na početku.

Koji je prvi znak raka maternice?

Jedan od prvih simptoma, zapravo i najčešći, je abnormalno vaginalno krvarenje ili krvarenje između menstruacija ili nakon menopauze. Rak endometrija uglavnom pogađa žene starije od 55 godina. Ako primijetite krvarenje prije ili nakon menopauze, morate posjetiti svog ginekologa.

Koji drugi znakovi i čimbenici rizika postoje kod raka maternice?

Obiteljska povijest raka debelog crijeva – sindrom poznat kao nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom može povećati rizik od nekih vrsta raka, uključujući rak debelog crijeva i endometrija. Preporuča se da vaš liječnik opće prakse bude svjestan bilo koje obiteljske povijesti raka ili prekanceroznih sindroma i stanja. Na taj način on će vas slati na preventivne preglede i na najbolji način ćete se pobrinuti za svoje zdravlje.

Hormonska neravnoteža – ženski jajnici proizvode dva hormona progesteron i estrogen. S povećanjem razine estrogena povećava se i rizik od razvoja raka maternice. Prekomjerna težina, dijabetes i sindrom policističnih jajnika mogu dovesti do hormonalnih promjena. Uzimanje hormona estrogena također povećava rizik od razvoja raka endometrija.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki