Poznato je da se sir proizvodi od mlijeka pomoću enzima za sirenje mlijeka i bakterija mliječne kiseline ili topljenjem raznih mliječnih proizvoda i nemliječnih sirovina pomoću soli za taljenje. Međutim, u svijetu postoje sorte koje imaju nevjerojatan okus. Predstavljamo vam Top 10 najukusnijih sireva na svijetu koje morate probati barem jednom u životu.
Parmezan je tvrd, krhak sir oštrog okusa koji je potrebno narezati na tanke ploške i jesti s kruškama i orasima. Parmezan se dodaje tjestenini, rižotu i omletu.
Brie je stari francuski sir ili sir kraljeva. Okus mu, ovisno o sorti i vremenu sazrijevanja, varira od gljiva do voćnog.
Cambozola je njemački plavi kravlji sir. Okus je sličan Camembertu, ali je zbog inkluzija plijesni bogatiji i oštriji. Bolje je ovaj sir poslužiti uz dinju, grožđe ili krušku.
Mascarpone je talijanski krem sir bogatog okusa sličnog vrhnju i jogurtu.
Camembert je meki sir napravljen od kravljeg mlijeka. Brie i Camembert su slični, ali Brie je nešto manje masan.
Dor Blue je njemački plavi sir koji se najbolje jede s orašastim plodovima i grožđem.
Gorgonzola je jedan od najpoznatijih talijanskih sireva slatkastog je okusa, s nježnom i laganom aromom orašastih plodova.
Mozzarella je sir napravljen od bivoljeg mlijeka. Odlično se slaže s rajčicama, bosiljkom i maslinovim uljem.
Roquefort je poznati francuski plavi sir koji se najbolje poslužuje uz vina.
Tête de Moine (u prijevodu s francuskog “glava redovnika”) ekskluzivni je švicarski sir. Ova sorta se proizvodi od kravljeg mlijeka dobivenog isključivo u ljetnim mjesecima. Tête de Moine ima vrlo jaku aromu i izražen opor okus.