Liječnik: Redovita konzumacija ove hrane i pića snižava razinu kolesterola

Kolesterol je sastavni dio svih staničnih membrana u tijelu i neophodan je za sintezu hormona kore nadbubrežne žlijezde, vitamina D, muških i ženskih spolnih hormona, žučnih kiselina i desetaka drugih metabolički aktivnih tvari potrebnih za pravilno funkcioniranje tijela.

Kada kolesterol koji u organizam uđe s hranom i onaj koji tijelo sintetizira ne apsorbiraju stanice, on se počinje taložiti na stijenkama krvnih žila. Kada osoba ima visoke razine kolesterola, trebala bi ići na pravilnu prehranu i redovito vježbati.

Pogledajte koje su najkorisnije namirnice i pića koja povoljno utječu na razinu kolesterola:

Orasi

Korisni su i za pravilan rad mozga i srca, uglavnom zbog nezasićenih masnih kiselina.

Znanstvenici: Promjene u kolesterolu povezane su s razvojem demencije

rajčice

Sadrže antioksidans likopen koji štiti arterije od nakupljanja kolesterola na stijenkama. Kada kuhate rajčice, one oslobađaju maksimalnu količinu likopena i tijelo ga lakše apsorbira.

Jabuke

Bogate su pektinom koji pomaže u ispiranju kolesterola koji unosimo hranom iz tijela prije nego što se apsorbira. Da bi vlakna u voću imala učinak, ono se mora konzumirati cijelo, a ne u obliku soka.

crno vino

Alkohol sadržan u vinu povećava razinu dobrog kolesterola, a resveratrol snižava razinu lošeg kolesterola. Naravno, konzumacija treba biti umjerena kako bi blagotvorno djelovala na organizam.

Češnjak

Češnjak ima alicin koji se brine za zdravlje srca. A osim za njega, češnjak je koristan za mnoge druge stvari. Dakle, ako vam se sviđa okus i ne smeta vam njegova aroma, konzumirajte ga redovito.

Doktor: Ova namirnica najbrže snižava kolesterol, jedite je svaki dan

Grah, leća, slanutak i grašak

Sadrže topiva vlakna koja snižavaju razinu kolesterola i reguliraju razinu šećera u krvi. Bogate su proteinima i dugo vas drže sitima.

Prirodni kakao i čokolada

Čokolada sadrži procijanidin koji smanjuje količinu kolesterola koju tijelo apsorbira.

Losos i druge masne ribe

Svima je poznato da se u ribi, posebno masnoj, nalazi velika količina omega-3 masnih kiselina. Posebno su korisni za razgradnju loših masnoća u tijelu i održavanje razine kolesterola u zdravim granicama.

Članak je informativnog karaktera i nije preporuka niti zamjena za stručno savjetovanje.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki