Kako se razvija humana granulocitna anaplazmoza?

Što je anaplazmoza?

Humana granulocitna anaplazmoza je rijetka zarazna bolest koju prenose krpeljif. Svojim ugrizom krpelji prenose bakterije Anaplasma phagocytophilum, može ga prenijeti osobi. U vrlo rijetkim slučajevima, prijenos infekcije može se postići transplantacijom organa ili transfuzijom krvi. Ako se ne liječi, anaplazmoza može izazvati ozbiljne komplikacije.

Koji krpelji nose bakterije koje uzrokuju anaplazmozu?

Krpelji uzročnici anaplazmoze, razlikuju po regiji. U Bugarskoj Rhipicephalus bursadvonožni krpelj koji parazitira na govedima, ovcama i kozama nosi bakteriju koja uzrokuje anaplazmozu.

Krpelji žive u travnati ili šumovita područja. Također mogu boraviti u hrpama drva, hrpama lišća i zaraslom grmlju. Budući da vole vlažnu okolinu, krpelji također mogu živjeti i rasti na vlažnim kamenim zidovima ili građevinama obraslim mahovinom. Ne morate hodati šumom da biste došli u kontakt s krpeljima. Krpelji žive i na obalnim plažama, pa čak i na ulicama obalnih gradova.

Budući da krpelji grizu i životinje i ljude, kući ih može donijeti osoba ili njihov kućni ljubimac. Krpelji se smjeste na donji dio cipela ili na odjeću. Jednom kad stignu kod kuće, krpelji mogu udobno boraviti nekoliko dana u mokrim mjestimahrpe odjeće ili košare s mokrim ručnicima.

Koji su simptomi anaplazmoze?

Simptomi anaplazmoze obično se pojavljuju unutar 1 do 2 tjedna nakon ugriza od krpelja. Tegobe mogu biti blage i nestati same od sebe. U nekim slučajevima simptomi mogu biti ozbiljni.

Ubod krpelja obično ne boli i osoba možda ne zna da ju je ugrizao krpelj. Međutim, kada se pojave simptomi i nakon posjete mjestu gdje krpelji inače žive, potrebno je potražiti liječničku pomoć. Rano liječenje može spriječiti komplikacije anaplazmoze.

Rani simptomi anaplazmoza može oponašati tešku prehladu ili gripu. Ovi simptomi obično traju od 1 do 5 dana. Simptomi anaplazmoze mogu uključivati:

  • Vrućica;
  • Kašalj;
  • Bol ili slabost mišića;
  • Intenzivne glavobolje;
  • Mučnina i povračanje;
  • Proljev;
  • Smanjen apetit;
  • Zbunjenost (manje čest simptom)

Kašnjenje u liječenju, poodmakla dob ili oslabljeni imunološki sustav predisponiraju za veći rizik od komplikacija od anaplazmoze. Iako rijetke, komplikacije mogu uključivati:

U slučaju uboda krpelja potrebna je hitna dojava liječniku. Mogu se propisati antibiotici, čak i u nedostatku simptoma. U prisustvu pritužbi, potrebno je obavijestiti liječnika, osobito ako je pacijent bio na mjestima gdje postoje krpelji.

Kako se dijagnosticira anaplazmoza?

Dijagnoza anaplazmoze temelji se na fizičkom pregledu, procjeni bolesnikovih simptoma i prisutnosti krpelja pričvršćenog za kožu ili ugriza krpelja. Za razliku od lajmske bolesti, anaplazmoza ne uzrokuje stvaranje osipa u blizini mjesta ugriza. Kako bi se potvrdila anaplazmoza, moguće je imenovati neke testove:

  • Lančana reakcija polimerazom (PCR). Ova se metoda koristi za traženje karakterističnog genetskog materijala specifične bakterije koja uzrokuje infekciju. Međutim, negativan rezultat testa ne isključuje anaplazmozu;
  • Imunofluorescentno određivanje antinuklearnih protutijela (IFA). IFA testira krv na antitijela koja imunološki sustav proizvodi kao odgovor na bakterijsku infekciju;
  • Kompletna krvna slika (KKS) s diferencijalnom slikom. CBC s diferencijalnim brojem također se koristi za proučavanje imunološkog sustava, ali traži specifične vrste bijelih krvnih stanica koje su pokazatelj infekcije;
  • Morfološki pregled stanica periferne krvi (krvni razmaz). Ispitivanje morfologije stanica periferne krvi može otkriti prisutnost malih kolonija bakterija

Kliničar će pregledati pacijenta i za druge bolesti, koje prenose krpelji, poput babezioze ili lajmske bolesti. Moguće je da se istovremeno dogodi nekoliko infekcija. Za obradu rezultata laboratorijskih pretraga krvi mogu proći dani ili tjedni. Ako kliničar posumnja na bolest koju prenose krpelji, liječenje se obično započinje prije nego što rezultati ispitivanja budu dostupni.

Što je liječenje anaplazmoze?

Standardno liječenje anaplazmoze je doksiciklin. Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), ovaj je antibiotik najučinkovitiji u izbjegavanju ozbiljnih komplikacija bolesti. Za najbolje rezultate, bolesnik treba početi uzimati doksiciklin što je prije moguće nakon infekcije.

Doksiciklin obično treba uzimati 10 do 14 dana, a simptomi bi se trebali početi poboljšavati unutar 1 do 2 dana od početka liječenja. Doksiciklin je dostupan kao pilula, kapsula, tekućina ili otopina za intravenoznu infuziju. Tijekom trudnoće ili ako je pacijentica alergičan doksiciklinu, liječnik može umjesto njega propisati rifampicin.

Reference:
1. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Anaplazmoza
2. Nacionalni centar za biotehnološke informacije (NCBI). Humana granulocitna anaplazmoza
3. Healthline. Anaplazmoza: simptomi, liječenje, prevencija i više

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki