Popečci od bakalara s domaćom majonezom od limuna

Riblje polpete jedno su od najfinijih predjela. Napravimo okruglice od bakalara i popratimo ih finom domaćom majonezom.

od strane Dine Nikolaou

Spremno za 50′

Materijali

1 file usoljenog bakalara, težine 500-600 g.

2 lista lovora

2 jaja, žumanjke i bjelanjke odvojiti

260g samodizajuće brašno od

1 žličica krema od slatkog češnjaka

1 srednje velika glavica luka, naribana, dobro ocijeđena

1 velika paprika Florina (naribana ili vrlo sitno nasjeckana), dobro ocijeđena

½ vezice nasjeckanog kopra

½ žličice slatka paprika u prahu

330 ml piva

malo svježe mljevenog papra

dosta maslinovog ulja, za prženje

Za majonezu

1 veće jaje, sobne temperature

50 ml sjemenskog ulja

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

sok od ½ limuna

korica ½ limuna

sol, bijeli papar

Postupak

Za slani bakalar: Stavite filet u posudu s hladnom vodom i ostavite ga da se marinira 24 sata, mijenjajući vodu svakih 5-6 sati ili onoliko često koliko možete. Operite ga i narežite na 3-4 dijela. Stavite ih u široki i plitki lonac i zalijte vodom tek toliko da ih prekrije. Dodajte lovorov list i kuhajte 10-15 minuta na srednjoj vatri dok komadići ne omekšaju. Ocijedite ih i kada se malo ohlade izrežite rukama na sitne komadiće i dobro ih ocijedite.

Za krafne: Žumanjke lagano umutiti kuhačom za jaja. U veću zdjelu prosijte brašno i dodajte umućene žumanjke, vrhnje od češnjaka, luk, Florini papar, kopar, papriku i svježe mljeveni papar (sol vam neće trebati jer je bakalar, iako slan, dosta slan). Sastojke dobro izmiješajte kuhačom za jaja i postupno, bez prestanka miješanja, ulijevajte onoliko piva koliko je potrebno da dobijete gustu, ali glatku kašu koja se ne gruda. Dodajte bakalar i dobro promiješajte.

U drugoj posudi istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i ulijte ga u smjesu od bakalara. Spatulom miješajte krupnim, nježnim pokretima odozgo prema dolje, da se smjesa ne izgubi na volumenu.

U veliku neprijanjajuću tavu do pola ulijte maslinovo ulje i zagrijte ga na srednje jakoj vatri dok ne zagori. Žlicom uzimati po malo smjese i ulijevati je u vruće ulje, potiskujući drugom žlicom. Pržite krafne u serijama, ukupno 5-6 minuta, okrećući ih na ulju dok se ne napuhnu i porumene.

Vadite ih šupljikavom žlicom, ocijedite na upijajućem kuhinjskom papiru i poslužite odmah vruće i rahle uz domaću majonezu.

Za majonezu: U zdjelu miksera staviti jaje, sol i biber i mutiti žicom dok ne nabubri i pobijeli. Na početku se dodaju dvije vrste ulja kap po kap, dok se ne potroši pola količine. Dodajte ostatak ulja u laganom ravnomjernom mlazu, stalno miješajući dok ne postane pahuljasta majoneza. Nastavite na isti način dodajući sok od limuna. U zdjelu ulijte majonezu i pospite koricom limuna.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki