Doktor: Osobe s ovim bolestima NE bi trebale jesti sladoled

Sladoled je jedan od simbola ljeta. Ovu slatku napast vole i stari i mladi. Ali njegova se konzumacija ne preporučuje kod određenih bolesti.

Ruska nutricionistica dr. Tatiana Meshteryakova objasnila je tko bi trebao prestati jesti sladoled.

Bolesti kod kojih ne smijete jesti sladoled

Doktorica Meshteryakova upozorava da sladoled sadrži puno šećera, masnoća i kalorija, pa ga osobe s viškom kilograma i srodnim bolestima ne bi trebale jesti.

Liječnik je razotkrio najveći mit o sladoledu

“Pogotovo se to odnosi na sladolede s nadjevom od džema, karamele ili čokolade”, kaže stručnjakinja.

Dr. Meshcheryakova dodaje da kao hladna poslastica, sladoled koji se jede na vrućini može izazvati štetne reakcije tijela zbog naglog pada temperature. Na primjer, može doći do vazospazma i glavobolje.

“Sladoled na vrućini može dovesti do upale grla i drugih bolesti grla – ovaj desert oštro hladi submandibularne i palatinske krajnike. Kao rezultat toga, može izazvati hipotermiju i negativne posljedice za osobe s niskim imunitetom”, rekao je liječnik.

Domaći sladoled iz vremena – svi bi trebali znati recept!

Prema dr. Meshteryakova, sladoled je najbolje jesti malo otopljen – neka odstoji neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Posebno je važno pridržavati se ovog pravila kada djeci dajete sladoled.

Osim toga, liječnik je preporučio da se pri odabiru sladoleda prouči njegov sastav i masnoća. Pripazite na prisutnost umjetnih dodataka u obliku stabilizatora, zgušnjivača, aroma i zamjena za mliječnu mast – sve to treba izbjegavati.

S obzirom na visok udio masti u proizvodu, bolje je ne konzumirati više od dvije ili tri kuglice (100 grama) sladoleda tjedno, smatra liječnik.

Recept: Zdravi proteinski sladoled s puno čokolade

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki