Ako želite promijeniti svijet, prvo postanite roditelj




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Mnogima od nas se ne sviđa svijet u kojem živimo, pa ga verbalnom kritikom i prosvjednim akcijama pokušavamo učiniti boljim. Ali ako stvarno želimo promijeniti naš planet, moramo učiti našu djecu vrijednostima i idealima u koje vjerujemo.

Kao i sama evolucija, promjeni je potrebno vrijeme, generacije da stvarno ima učinak. Budućnost ovog planeta moramo oblikovati tako što ćemo najprije ove lekcije naučiti naše nasljednike. Popis je dugačak, ali evo nekih od najvažnijih.

1. Naučite ih da se prema drugima ponašaju onako kako bi željeli da se postupa s njima

Ako od malih nogu nauče empatiju i poštovanje jedno prema drugom, svijet će biti bolje mjesto.

2. Učite ih poštivanju i brizi za prirodu

Pokažite im ljepotu prirode i naučite ih kako je čuvati. Kada budu dovoljno stari, objasnite im o globalnom zagađenju, o recikliranju i koliko je važno zaštititi naš planet.

3. Naučite ih da zagovaraju druge

Naučite svoju djecu da štite one koji to možda ne mogu učiniti sami. Recite im koliko biste bili ponosni na njih da su pomogli maltretiranom djetetu ili samo podijelili svoj ručak. Pokažite im da je pomaganje drugima važno.

4. Naučite ih da budu iskreni

Pravednost i poštenje dvije su od glavnih osobina koje bi roditelji trebali usaditi svojoj djeci. Bilo da postanu prodavači ili izvršni direktori, poštenje će ih učiniti boljim i kao profesionalce i kao ljude.

5. Naučite ih da budu tolerantni

Svijet je multikulturalan, stoga je jedna od najvažnijih lekcija naučiti svoju djecu da budu tolerantni i poštuju sve rase, spolove i vjere. Rasizam nije urođen, on se uči.

6. Naučite ih da djela imaju posljedice

Naučite ih da budu odgovorni. Biti živ je privilegija i trebamo živjeti sa svrhom. Naučite ih da stvari koje radimo, velike ili male, izravno utječu ne samo na naše živote, već i na svijet kojeg smo dio.

7. Naučite ih da cijene svoje obrazovanje

Kad vaša djeca krenu u školu, inspirirajte ih. Uključite ih u ono što uče, postavljajte im pitanja i sudjelujte u raspravama. Ako se žale da ne žele ići, pokažite im djecu koja riskiraju svoje živote da bi se školovala ().

8. Naučite ih što znači biti fin i zašto je to tako važno

Ovo se može činiti trivijalnim, ali jako je važno naučiti svoju djecu što znači biti dobra osoba.

Ako želite promijeniti svijet…budite roditelj

Možda najlakši, a ujedno i najteži posao. To znači mnogo stvari, ali u konačnici važno je to shvatiti ozbiljno. Roditeljstvo ne završava u rađaonici, ono zahtijeva naporan rad, predanost i uskraćivanje. Moramo početi doživljavati našu djecu kao ključne igrače u budućnosti našeg svijeta. Ako to ne možete shvatiti ozbiljno i pružiti im ljubav i podršku, učinite svijetu uslugu i upotrijebite mjere opreza.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki