Intolerancija na hranu može biti posljedica nedostatka enzima

Postoje slučajevi gdje uzrok intolerancije na hranu nije povezan s alergijama, već zbog nedostatka probavnih enzima. Može biti prirođena ili se razviti kao posljedica upalnih procesa u probavnom traktu (želudac, jetra, gušterača, crijevo).

Na primjer, nedostatak laktaze rezultat je urođenog nedostatka laktaze, enzima koji razgrađuje mliječni šećer laktozu. Njegovi simptomi su: bolovi u trbuhu, nadutost, povraćanje, proljev. Nastaju zbog činjenice da se mliječni šećer ne apsorbira u potpunosti.

Alergija na crveno voće i povrće – mit ili ne

Upotrebom fermentiranih mliječnih proizvoda, kod kojih je mliječni šećer već razgrađen fermentiranim mliječnim bakterijama, ili mliječnih proizvoda bez laktoze, kod kojih je mliječni šećer uklonjen tijekom procesa proizvodnje, simptomi intolerancije nestaju.

Međutim, vrijedi se prisjetiti tzv psihogena netolerancija na proizvod. Tijelo je zdravo, ali određeni proizvod je povezan s nekim intenzivnim iskustvima iz prošlosti ili se pojedinačno ne sviđa njegov okus ili tekstura.

Gastroenterolog može razumjeti svaku specifičnu situaciju, identificirati pojedinačni uzrok intolerancije na hranu i propisati odgovarajući tretman. Liječnik će propisati pretrage prehrambenih proizvoda na IgE i IgG te razviti dijagnostičku i terapijsku eliminacijsku dijetu (isključivanje određenih namirnica).

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki