Što se događa u našem mozgu kada uhvatimo pokretni predmet?

Utvrđeni su procesi koji se odvijaju u mozgu kada izvodimo određene pokrete. Točnije, ispitivana je sposobnost hvatanja predmeta u pokretu. Promatrana je brzina kojom mozak može predvidjeti kretanje stranog predmeta i reagirati na vrijeme da uhvati predmet.

Mozak je skup mnogih centara koji rade zajedno. Oni provode mnoge procese u tijelu. Mozak provodi koordinirano kretanje ruku i nogu. Iz mozga dolazi impuls koji tjera naše ruke da zgrabe jabuku iz zdjele i zatim je pomaknu prema ustima.


Što ako jabuka nije u zdjeli? Kad bismo je htjeli uhvatiti u trenutku kad pada s drveta? U takvu radnju uključuje se i naš vidni sustav – on radi u kombinaciji s motorno-motornim sustavom kako bismo uhvatili jabuku u pokretu. Mehanizam kojim se odvija precizno držanje jabuke proučavali su istraživači na Neurološkom institutu Del Monte Sveučilišta u Rochesteru.

Uz pomoć brzih video kamera i posebne umjetne inteligencije, znanstvenici su uspjeli detaljno vidjeti proces hvatanja pokretnog objekta rukom. U normalnom mozgu primijećeni su odgovori s kašnjenjem od 80 milisekundi. Unatoč kašnjenju, mozak uspijeva uhvatiti predmet jer može predvidjeti njegovo kretanje.

Zahvaljujući visokorazvijenoj tehnologiji istraživanje se odvijalo u prirodnom, a ne kontroliranom okruženju. Praćena kretanja znanstvenici nisu predvidjeli i dogodila su se prirodno, što doprinosi autentičnosti podataka.

Vizualni sustav bitan je u obavljanju motoričkih funkcija kao što je kretanje. Zahvaljujući njemu vidimo neravnine ispred sebe i ne posrćemo. Rezultati istraživanja koristit će se za izradu modela ponašanja s detaljnim podacima za maksimalnu preciznost. Ovo bi moglo naći primjenu u budućim istraživanjima koja proučavaju probleme s motoričkim funkcijama.

Reference:
Mitchell, J. (2023., 5. lipnja) Brzo predviđanje u pokretima marmozeta dohvati-hvataj za dinamički plijen. Preuzeto 2023., 6. lipnja s

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki