Nećete vjerovati što se nalazi u flaširanoj vodi

Studija je pokazala da je 90% flaširane vode kontaminirano mikroskopskim česticama plastike. To izaziva zabrinutost je li voda kupljena u trgovini potencijalno štetna za zdravlje.

U jednoj od najvećih studija te vrste ispitano je više od 250 boca vode 11 različitih marki iz cijelog svijeta.

Znanstvenici su otkrili da su “gotovo svi u određenoj mjeri kontaminirani”. Istraživači sa Sveučilišta New York u Fredoniji analizirali su flaširanu vodu u ime novinarskog projekta Orb Media. Znanstvenici su napisali da su pronašli “gotovo dvostruko više plastičnih čestica u flaširanoj vodi” u usporedbi s prethodnim istraživanjem vode iz slavine.

Prema novoj studiji, najčešća vrsta plastičnih fragmenata je polipropilen – vrsta plastike koja se koristi za izradu čepova za boce. Analizirane boce kupljene su u SAD-u, Kini, Brazilu, Indiji, Indoneziji, Meksiku, Libanonu, Keniji i Tajlandu.

Plastika je otkrivena u 93 posto uzoraka, uključujući i one poznatih marki, piše Yahoo News.

Stručnjaci upozoravaju da je rizik za ljudsko zdravlje povezan s plastičnim česticama još uvijek nejasan.

“Utvrđene su veze s povećanim rizikom od određenih vrsta raka, smanjenim brojem spermija, stanjima kao što su hiperaktivnost i autizam,” kaže voditelj studije dr. Andrew Mace, “Znamo da su povezani s ovim sintetičkim kemikalijama u okolišu i mi znam da plastika omogućava tim kemikalijama da uđu u naša tijela.”

Jedna od pogođenih tvrtki, Coca-Cola, izjavila je za BBC da ima stroge metode filtriranja, ali je priznala da je plastika u okolišu toliko raširena da se izložena plastična vlakna “mogu pronaći u tragovima čak iu visoko tretiranim proizvodima”.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki