Što je Yoga Nidra?

Yoga nidra je specifična meditativna praksa koja dovodi do svjesnog opuštanja cijelog tijela. U doslovnom prijevodu sa sanskrta, naziv znači “jogijski san” ili “božanski san”.

Ova vrsta restorativne prakse obično se izvodi u samo jednom opuštajućem položaju, kao što je ležanje na leđima. Na taj način se postiže fokusiranje na ciklus disanja i postupno opuštanje pojedinih dijelova tijela.

Yoga Nidra je meditativna praksa koja vam omogućuje povezivanje s razinama svijesti koje pružaju duboko opuštanje. Kroz njega se vježbač prenosi u trenutak u kojem ne obavlja nikakvu aktivnost, već jednostavno postoji. Na taj način se postiže osjećaj potpune lakoće.

U prvim pokušajima yoga nidre praktikanti često zaspu. Ipak, bit prakse je svjesno opuštanje tijela i misli.

U običnom dubokom snu, također poznatom kao spavanje bez snova, opaža se stanje nesvjestice. Kroz yoga nidru usavršava se sposobnost vježbača da održi svjesnost tijekom dubokog opuštanja. To, međutim, ne znači da je um aktivan tijekom prakse.

Kada se yoga nidra pravilno izvodi, svaka aktivnost u umu prestaje. Zbog toga se na ovaj oblik meditacije gleda kao na duboko iscjeljujuću praksu i oblik treninga za ulazak u meditativno stanje.

Glavni cilj prakticiranja yoga nidre je potpuna relaksacija mozga te shodno tome relaksacija i mogućnost oporavka živčanog sustava. Na taj način svijest se oslobađa stresa nakupljenog u njoj, kao i napetosti nakupljene u različitim dijelovima tijela – posebno mišićima.

Svaka praksa yoga nidre može se izvoditi drugačije, u nekim slučajevima, na primjer, mogu se koristiti različita eterična ulja. Međutim, glavne značajke ove prakse umirivanja su iste. Na taj se način tijelo i um mogu naviknuti na ulazak u stanje duboke opuštenosti.

Nakon što zauzme udoban položaj tijela, instruktor počinje voditi praktikanta kroz različite korake u meditaciji koji potiču usporavanje misli u umu.

Praksa yoga nidre može trajati od 15 do 45 minuta i može se vježbati svaki dan. Iako svatko može početi vježbati yoga nidru sam, preporuča se započeti s iskusnim učiteljem.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki