Zdrava hrana koja predstavlja rizik za visok kolesterol

Zbog ozloglašenosti kolesterola, tijekom proteklog desetljeća mnogi su se ljudi počeli odricati masne hrane koja sadrži kolesterol i pridržavati se dijete s malo masnoća. No, svejedno su naštetili zdravlju jer, bez obzira na sve, kolesterol je taj koji osigurava stabilnost staničnih membrana, sudjeluje u sintezi steroidnih i spolnih hormona, vitamina D i žučnih kiselina, štiteći tako eritrocite od štetnog djelovanja.

Uz sve navedene dobrobiti, šteta od visokog kolesterola je sasvim stvarna. Kada govorimo o dobrom i lošem kolesterolu, imajte na umu da su to sasvim konvencionalni nazivi, jer primjerice lipoproteini niske gustoće pozitivno utječu na rad imunološkog sustava. Međutim, ako ima previše “lošeg” kolesterola, to je zaista opasno za kardiovaskularni sustav. Lipoproteini visoke gustoće sprječavaju bolesti srca i krvnih žila.

* Odakle nam kolesterol? Ne zaboravimo da glavninu kolesterola proizvodi naša jetra – oko 75-80%, ostatak apsorbiraju crijeva. Stoga uz pomoć dijeta možemo tek neznatno smanjiti količinu kolesterola. Ali to ne znači da trebamo zanemariti pravilnu prehranu ako imamo povišen kolesterol.

Moramo se suzdržati od nekih proizvoda, ograničiti druge. Proizvodi bogati zasićenim masnim kiselinama, uglavnom životinjski, izvori su lošeg kolesterola. Dok nas prirodni biljni proizvodi i morska riba opskrbljuju dobrim kolesterolom. Ako imate povećanu razinu kolesterola u krvi, također odustanite od proizvoda s visokim udjelom ove tvari. I u svim slučajevima potrebno je obratiti se stručnjaku koji će za vas pripremiti posebnu dijetu i po potrebi propisati pripravke koji suzbijaju sintezu kolesterola u jetri.

Nutricionistica savjetuje kako sniziti kolesterol

* Što bismo trebali izbaciti iz prehrane? Ako imate visoku razinu kolesterola, morate se odreći masnog mesa, svinjetine, slanine i kravljeg maslaca. Sve su to proizvodi koji sadrže veliku količinu kolesterola, posebice “lošeg” kolesterola. Obično se preporučuje i ograničavanje jaja na 2-3 tjedno.
Osim masnih mesnih prerađevina, obratite pozornost i na ostale koje također trebate izbaciti iz jelovnika:

* Riblji kavijar. Posebno je opasan crveni kavijar jer sadrži mnogo kolesterola. Riblja ikra je bogata mnogim korisnim tvarima, ali sadrži veliku količinu kolesterola i previše soli, što šteti hipertoničarima i onima koji imaju problema s krvnim žilama.

* Kozice. Proizvod bogat kolesterolom. Sadrže mnogo korisnih tvari s niskim sadržajem kalorija i masti. U škampima ima mnogo važnih vitamina, kao i jedinstvene kiseline B12 i PP. Osim toga, divlji škampi su bogati elementima u tragovima bakra, cinka, željeza. Međutim, svatko s visokim kolesterolom trebao bi izbjegavati škampe. Kolesterola ima i u morskim rakovima. Bolje je odbiti plodove mora kao prevenciju povećanja kolesterola.

* Tijesto. Bez obzira na to koliko ugljikohidrata i šećera sadrže, preporučljivo ih se odreći. Prvo, mnogi od njih imaju u sebi kravlji maslac ili margarin, ali i jaja. Drugo, kupovni kruh i tjestenina često koriste biljni rafinirani maslac, margarin i također transmasti. U neke od njih mogu staviti i palmino ulje. Transmasti i rafinirana biljna ulja povećavaju razinu kolesterola u krvi i povećavaju krvožilne probleme. Oni su izvori “lošeg” kolesterola i kolesterolskih naslaga.

* Jetra bakalara. Vrlo koristan proizvod, bogat masnim kiselinama neophodnim našem organizmu, jedan od najboljih izvora vitamina D. Preporučuje se za jačanje imuniteta. No, usprkos svim dobrobitima, u ovom proizvodu ima previše kolesterola, pa ako imate problema s njim, bolje je odustati od ukusne jetre bakalara.

Ekstrakt sjemenki grožđa snižava kolesterol

* Masna perad. U dijetama za snižavanje kolesterola obično se preporučuje perad umjesto masne svinjetine ili ovčetine. Ali mislimo na pileće i pureće meso, bez kožice, jer sadrži dosta masnoće. Bolje isključite pačje i guščje meso iz jelovnika, jer je bogato kolesterolom.
Osim prehrane, liječnici preporučuju vođenje aktivnog načina života, bavljenje sportom, puno hodanja, više vremena na svježem zraku. Preporuča se suzdržati se od alkohola i duhana. I, naravno, nastojati normalizirati težinu ako imate prekomjernu težinu i pretilo. Ovo je jedan od najvažnijih čimbenika koji štete kardiovaskularnom sustavu.

Postoje i proizvodi koji pomažu u snižavanju kolesterola. Pogledajte tko su oni:

* Naglasak stavljajte na proizvode bogate vezivnim tkivom. Potrebno je minimalno 400 grama voća i povrća dnevno. Hrana koju pripremate treba sadržavati više od 60% korisnih biljnih sastojaka: povrće, voće, žitarice. Mahunarke sadrže veliku količinu vezivnog tkiva.

* Nerafinirana biljna ulja sadrže važne masne kiseline omega 3, 6, 9. Svakako ih uvrstite u svoj dnevni jelovnik, pa tako i rafinirana ulja.

* Masne biljne proizvode poput avokada, orašastih plodova i sjemenki držite u hladnjaku, ali ih koristite povremeno jer su dosta kalorični. Ali oni pomažu ukloniti “loš” kolesterol iz tijela.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki