5 snažnih antioksidansa za zdravlje očiju

Oči su jedan od glavnih organa koji nam omogućuju da opažamo veliki dio svijeta oko nas. Zato je važno održavati njihovo zdravlje i redovito posjećivati ​​stručnjaka, ne samo zbog problema, već i radi prevencije. A uravnotežena prehrana važan je dio te prevencije – pomoći će nam poboljšati zdravlje očiju i spriječiti razvoj očnih bolesti.

Važno je u jelovnik redovito uključivati ​​namirnice koje sadrže antioksidanse. Studije pokazuju da cink, vitamini E i C, lutein i zeaksantin mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja očnih bolesti. Većina ih se može dobiti hranom.

Što naše oči trebaju?

Za zdravlje očiju, prije svega, potrebno je povećati unos antioksidansa:

1. Cink, koji osigurava zdravlje očnih vlakana, smanjuje progresiju raznih očnih bolesti. Dopuštena dnevna doza kreće se od 40-80 mg. Ima ga u mesu, plodovima mora, povrću, mahunarkama, gljivama, špinatu, pšeničnim klicama, sjemenkama i orašastim plodovima.

Četiri vitamina za zdravlje očiju

2. Zeaksantin i lutein – karotenoidi sa snažnim antioksidativnim učinkom. Ovi spojevi imaju sposobnost filtriranja plave svjetlosti, što štiti receptore mrežnice od oštećenja. Lutein i zeaksantin nalaze se u jajima, paprici i zelenom lisnatom povrću. Ne postoje posebne preporuke u vezi s dnevnim unosom, stručnjaci savjetuju da se pridržavate prosječne stope – 30-40 mg dnevno.

3. Vitamini E i C, koji imaju antioksidativna svojstva i sudjeluju u sintezi kolagena, strukturnog proteina. Vitamin E je topiv u mastima, sprječava oštećenje mrežnice od slobodnih radikala. Preporučena dnevna doza je 10 mg.

Ljudsko tijelo nije u stanju samostalno sintetizirati vitamin C, stoga u prehrani treba uključiti namirnice koje sadrže ovaj vitamin (uglavnom svježe povrće i voće). Optimalna dnevna doza je 90 mg.

Uravnotežena prehrana, uključujući korištenje hrane s antioksidansima, pomoći će ne samo poboljšati vid, već i cjelokupno zdravlje. Važna je i prevencija bolesti organa vida, stoga svojim očima omogućite redoviti odmor (optimalni odmori su 20 sekundi svakih 20 minuta) i pravovremeno se podvrgnite liječničkom pregledu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki