Čudesna dijeta s malo oksalata

Ova dijeta fokusirana je na hranu s niskim udjelom oksalata i korisna je za ljude koji imaju bubrežne kamence, koji su testirani na bubrežne kamence, ili muškarce i žene s propusnim crijevima, i onima s Hashimotom i/ili koji pate od bolova u zglobovima.

Režim je preporučila dr. Isabella Wentz, Ph.D., FASCP, čije su knjige dostupne kod Inspiration Publishing.

Zapravo, hrana koja sadrži oksalate uglavnom je povrće, mahunarke i orašasti plodovi, koji su općenito iznimno korisni. U određenim stanjima (kao što su gore navedena), međutim, hrana koja sadrži oksalate može izazvati iritaciju probavnog, živčanog, a ponekad i imunološkog sustava.

Namirnice koje sadrže oksalate: Ako je potrebno, potpuno ih izbjegavajte!

• Povrće – špinat, rižine mekinje, miso, kukuruz, krumpir, cikla, bamija, kelj (osim ako nije kuhano na pari).

• Voće – rabarbara, maline.

• Žitarice – heljda, pšenica.

• Orašasti plodovi/sjemenke/mahunarke – mali bijeli grah, kakao prah.

Umjesto njih uključite sljedeće namirnice:

• Meso – svo svježe i smrznuto meso.

• Voće – jabuke, avokado, dinja, grožđe bez sjemenki, breskve, šljive.

• Povrće – šparoge, brokula, cvjetača, krastavci, zelena salata, rotkvice, gljive, luk, bundeva, crvena paprika, repa.

• Mliječni proizvodi – mliječni proizvodi imaju malo oksalata, ali se ne preporučuju za Hashimoto.

• Ostalo – bosiljak, korijander, kokos (sve varijante), sva biljna ulja, senf, majoneza (samo domaća ili bez konzervansa i sintetskih pojačivača), jaja, med, šafran, estragon, vanilija, sol, papar (umjereno, ako možete) podnijeti).

Kada se pridržavati ove vrste dijete?

Možete posumnjati na osjetljivost na oksalate ako imate bilo koji od sljedećih simptoma:

• hipotireoza/hashimoto;

• Bol u zglobovima;

• bolovi u tijelu;

• peckanje pri mokrenju (intersticijski cistitis);

• peckanje tijekom pražnjenja crijeva;

• propusna crijeva;

• depresija;

• bubrežni kamenci;

Nakupljanje oksalata također se može otkriti laboratorijskim testiranjem.

Najbolje prakse koje treba slijediti:

Osjetljivost na oksalate može biti uzrokovana nedostatkom hranjivih tvari, nedostatkom probiotičkih bakterija i nedostatkom žučne kiseline. Kao i kod nedostatka enzima.

Sljedeći dodaci mogu biti od pomoći kod problema s oksalatima:

• Probiotici koji sadrže Bifidobacterium lactis

• Dodaci prehrani koji sadrže žuč

• B6 kompleks.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki