Život s protetskim srčanim zaliskom

U bolesnika s teškim valvularne bolesti srca kirurška zamjena zaliska ili transkateterska implantacija protetskog srčanog zaliska povezana je s poboljšanim preživljavanjem i ublažavanjem simptoma. Za različite valvularne mane postoje određene indikacije prema simptomima bolesnika i karakteristike relevantnog valvularnog defektakoji pružaju smjernice o točnom vremenu zamjene ventila.

Protetski srčani zalisci dizajnirani su za ponavljanje funkcije prirodnih ventila održavanjem jednosmjernog protoka krvi. Mogu se podijeliti u dvije široke kategorije, mehanički i bioprotetski (također zvani tkivni) režnjevi, svaki s različitim prednostima i nedostacima.

Mehanički srčani zalisci izrađeni su u potpunosti od nebioloških materijala uključujući metale (titan, kobalt), pirolitički ugljik i polimere kako bi se osigurala mehanička stabilnost i trajnost. Različite vrste mehaničkih proteza imaju različite dizajne—mogu uključivati ​​zatvorene sferne prstenove i kuglicu, kao što je prvi zalistak napravljen u Starr-Edwards.

U drugim slučajevima, mehanički ventili mogu biti konstruirani od nagibnih disk ploča, npr. zalisci od Björk-Shiley i Medtronic. A u svojoj suvremenoj verziji predstavljeni su dvokrilnim zakrilcima, kao što je verzija od Sv. Jude uz razne modifikacije ovih konstrukcija.

Proteze sferičnog zaliska danas se ne ugrađuju, danas se najčešće koristi varijanta s bikuspidnom valvulnom pločom. Glavne komponente ove vrste obično su tkanina, prsten za šavove, stent, šarka i 2 okludera (također se nazivaju diskovi ili listići). Oni su strukturirani da budu učinkoviti i kako bi se osigurao jednosmjerni protok krvi.

Moderne površine diskova karakteriziraju poboljšana biokompatibilnost krvi i donekle su otporne na trombozu. Međutim, nedostatak endotelne ovojnice i stagnacija krvi u kontaktu s diskovima u zatvorenom položaju izlažu mehaničke zaliske riziku od tromboembolijskih komplikacija.

Glavna prednost mehaničkih ventila je njihova trajnost. Međutim, ova korist mora se odvagnuti u odnosu na potrebu za strogim antikoagulacija kroz život. Svi pacijenti koji se podvrgavaju zamjeni valvule mehaničkom protezom trebaju biti svjesni kombiniranog rizika od hemoragijskih komplikacija na pozadini antikoagulantne terapije i tromboembolijskih komplikacija u slučaju subterapijske antikoagulacije.

Biološki zalisci se prvenstveno koriste u zamjeni trikuspidalnog ili aortalnog zaliska. Bioprostetski zalisci rade se od životinjskog tkiva – svinjskog, goveđeg ili konjskog (heterotransplantacija ili ksenograft) ili ljudsko tkivo (homograft ili alograft) montiran na metalnu ili polimernu potpornu strukturu s tri stupa, čineći konfiguraciju trokrilca i tako podsjećajući na geometriju nativnog aortnog zaliska.

Kako bi se smanjila imunogenost i izbjeglo odbacivanje od strane humoralnog ili staničnog imunološkog sustava kada se implantiraju u ljudsko tijelo, režnjevi koji sadrže tkivo životinjskog podrijetla sve fiksni u glutaraldehidu. Ovo je proces koji povezuje i maskira antigene i čini režanj tkiva biokompatibilnim.

Iako biološke proteze ventila nude prednost izbjegavanja doživotne antikoagulacijske terapije, one podložni su strukturnoj valvularnoj degeneraciji. To zauzvrat dovodi do ograničene trajnosti i izlaže pacijenta riziku od ponovne intervencije. Zbog degeneracije režnja, ponovna operacija može biti potrebna kasnije.

Izbor između mehaničke i bioprostetske valvule složena je odluka koja se temelji na karakteristikama protetske valvule, čimbenicima koji se odnose na pacijenta (npr. komorbiditeti) i preferencijama pacijenata. Općenito, svi bioprostetski zalisci izloženi su riziku od strukturne degeneracije zaliska koja dovodi do veća stopa reoperacije.

S druge strane, svi mehanički zalisci zahtijevaju doživotnu antikoagulaciju kako bi se spriječila tromboembolija, koja je povezana s većim rizikom od krvarenja. Dok se strukturna degeneracija ventila povećava s vremenom i smanjuje s odmakom dobi u trenutku implantacije, rizik od krvarenja raste s porastom dobi. U ovom smjeru razmišljanja, sve ove značajke treba uzeti u obzir prije nastavka s bilo kojim izborom liječenja.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki