10 namirnica koje uzrokuju rak i koje vjerojatno jedete svaki dan

Svatko od nas imao je doticaj s pošasti 21. stoljeća – rakom. Bilo da se radi o prijatelju ili članu obitelji ili o vama samima, ova bolest je činjenica.

Nažalost, još uvijek nema lijeka koji bi nas spasio od ove bolesti, a agresivne metode koje se koriste u liječenju, poput kemoterapije, mogu dovesti do drugih oštećenja na tijelu, poput gubitka kose i dr.

Jogurt i vlakna štite od raka pluća

Zbog svih razornih učinaka raka, pa čak i liječenja, moramo učiniti sve da izbjegnemo ovu bolest.

Naša je hrana danas jedan od najvećih izvora raka, ali nije sva hrana loša i nije sva hrana dobra. Kako onda znati koji su loši?

Hrana koja izaziva rak

Postoji mnogo različitih namirnica za koje se zna da sadrže materijale koji nisu samo loši za nas, već također mogu povećati rizik od razvoja raznih vrsta raka.

Pogledajmo top 10 namirnica koje potencijalno mogu uzrokovati rak koje bismo svi trebali izbjegavati u svojoj prehrani.

1. GMO

Genetski modificirana hrana (GMO) je industrija koja se brzo razvija. Danas, većina dostupne hrane potječe od ovih GMO usjeva. Postoji rasprava o tome mogu li GMO usjevi pridonijeti riziku od raka kod ljudi.

Prvi znakovi krvnog ugruška koji se ne smiju zanemariti

2. Kokice za mikrovalnu

Kokice iz mikrovalne mogu se činiti kao fina, lagana grickalica, ali bolje je da budete oprezni. Neko su vrijeme mnogi ljudi vjerovali da udisanje para od kokica iz mikrovalne može izazvati rak pluća.

Iako se to pokazalo netočnim, postoji plućna bolest poznata kao diacetil koja se povezuje s udisanjem para iz svježe otvorene vrećice kokica.

Osim toga, postoji kemikalija u neprianjajućem premazu s unutarnje strane vrećice koja se razgrađuje u spoj koji se zove perfluorooktanska kiselina.

Istraživanje dr. Franka Gillilanda iz 1993. pokazalo je da su radnici izloženi ovoj kemikaliji imali povećanu stopu smrtnosti od raka.

3. Konzervirana hrana

Ako mislite da je limenka sigurna, razmislite ponovno. Većina limenki obložena je proizvodom poznatim kao bisfenol-A (BPA). Prema breastcancerfund.org, čak i mala izloženost ovom proizvodu može povećati rizik od raka dojke, raka prostate i drugih poremećaja.

Kako odabrati najkorisniji jogurt?

4. Crveno meso na žaru

Gotovo svi vole fini, sočni pečeni odrezak, jer ništa drugo ne može doista otkriti sve prekrasne okuse mesa. Međutim, studije su otkrile da kuhanje mesa na ovaj način oslobađa heterocikličke aromatske amine, poznate kancerogene tvari.

Mislite da možete jednostavno riješiti ovaj problem? Prema američkom Nacionalnom institutu za rak, kuhanje mesa na vrlo visokim temperaturama, primjerice na roštilju, može stvoriti te kancerogene tvari i povećati rizik od raka.

No, još uvijek nema službenih smjernica za konzumaciju ovako pripremljenog mesa.

5. Rafinirani šećer

Danas jedemo više rafiniranog šećera nego ikad prije. Konzumacija rafiniranog šećera također je dovela do povećanih stopa pretilosti, što također može dovesti do raka dojke, prostate, maternice, gušterače i debelog crijeva.

6. Sok (gazirana pića)

Tko ne voli hladnu čašu svog omiljenog soka za vrućeg dana? Međutim, njegovo ispijanje vas može dovesti u opasnost. Prema Johns Hopkins School of Public Health, pijenje jednog ili više gaziranih pića dnevno može vas izložiti 4-metilimidazolu, mogućem kancerogenom.

Ovi simptomi ne znače da imate rak

7. Prerađeno meso

Dakle, što je prerađeno meso? Proizvodi poput salama, kobasica pa čak i slanine smatraju se prerađenim mesom. Ovo meso ima vrlo visok udio soli i sadrži brojne konzervanse i druge kemikalije.

Ako kupujete dimljeno meso, to je još gore, jer je meso često kontaminirano kancerogenim policikličkim aromatskim ugljikovodicima, slično onome što se događa kada pušite cigarete.

8. Umjetni zaslađivač

Možda mislite da možete izbjeći hranjenje tih stanica raka izbjegavanjem rafiniranog šećera i odabirom umjetnog zaslađivača.

Prema Nacionalnom institutu za rak, pokazalo se da uporaba umjetnih zaslađivača uzrokuje rak kod laboratorijskih štakora, ali daljnja istraživanja tek trebaju definitivno povezati rak kod ljudi s upotrebom umjetnog zaslađivača. Međutim, možda bi bilo mudro koristiti ove zaslađivače u umjerenim količinama.

9. Hidrogenirana ulja

Hidrogenirana ulja su u biti biljna ulja koja su ekstrahirana iz svojih izvora kemijskim postupkom. Ova ulja sadrže veliku količinu Omega 6 masnih kiselina.

Poznato je da te transmasne kiseline uzrokuju povećani rizik od bolesti srca i određenih vrsta raka, uključujući rak kože, rak gušterače i rak rektuma.

Rak štitnjače: očiti znakovi

10. Čips

Tko ne voli čips? Međutim, ta je hrana često pržena i bogata mastima, a sadrži i sve vrste umjetnih aroma i konzervansa.

Prema Američkom društvu za borbu protiv raka, kada se prže na visokoj vatri, stvara se proizvod koji se zove akrilamid. Ovo je poznati kancerogen koji se također može pronaći u cigaretama!

Iako su mnoge od ovih namirnica definitivno vrlo ukusne, redovita konzumacija previše može povećati rizik od razvoja raka. Potražite alternative koje ne samo da su izvrsnog okusa, već su uzgojene i pripremljene na siguran način tako da ne sadrže tvari koje uzrokuju rak./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki