Snaga korak po korak. Hranjenje predvođeno bebom

Češće se bebe hrane prema tzv pedijatrijsko napajanje. Uz to se bebi nudi jednokomponentna, dobro pročišćena hrana. Nakon što se uvede jedna namirnica, dodaje se druga, također glatko pasirana. Ovdje roditelj odlučuje koju će hranu ponuditi bebi i u kojoj količini.

U posljednjih nekoliko godina, metoda je također stekla popularnost hranjenje koje vodi beba (ZVB). Ovu metodu uvela je britanska babica – Jill Rapley. Ovdje beba samo prosuđuje što će i koliko pojesti, a hranu nudi u komadićima ili drobi prstima. Ovako su se bebe hranile u prošlosti kada nije bilo pasirane hrane. Bebe su hranjene tekućom hranom, komadom kruha, graškom, zgnječenim komadićima mrkve i krumpira.

Filozofija ovakvog načina hranjenja je da oko 6. mjeseca beba već može posegne da uzme hranu i prinoseći ga ustima. Samim dodirom njihove hrane mališan upoznaje nove oblike, boje i teksture.

ZVB se prakticira kada je beba potpuno gotovo za moć, tj. njegov probavni, motorički i živčani sustav dovoljno su razvijeni – može držati glavu gore, može je okrenuti u stranu ako mu se nešto ne sviđa ili posegnuti za hranom koju voli.

Prikladna hrana za bebinu prehranu je puno voća i povrća. To su kuhani krumpir i mrkva, bundeva i tikvice, brokula, cvjetača, grašak, zelena paprika. Od voća prikladni su komadići avokada, pečene jabuke i kruške, dinja, lubenica, banana.

Kao i svaka teorija, i ova ima pristaše i protivnike, a shodno tome i prednosti i nedostatke.

Glavni nedostaci metode. ZBB je povezan s više zabrinutosti roditelja zbog gušenja. Što je još važnije, nosi mogući rizik od nedovoljnog unosa hranjivih tvari. Kod dojenčadi hranjene ovom metodom uočeni su nutritivni nedostaci, poput niske razine željeza i posljedične anemije. Glavni faktor u tome je što su komadi mesa, koji su glavni izvor željeza, bebama teže prihvatljivi i stoga ih izbjegavaju. Bebe preferiraju jednu vrstu hrane zbog boje ili oblika, što također može biti faktor smanjenog unosa raznih hranjivih tvari.

Reference:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki