Kome će rotkvice koristiti, a kome se ne treba zanositi?

Prema istraživanjima, hranjiva vrijednost rotkvica pokazuje da sadrže relativno malo kalorija, malu količinu masti i kolesterola.

Čitajte dalje kako biste saznali prednosti jedenja rotkvica i njihove zdravstvene dobrobiti.

Rotkvice, koje se prvenstveno koriste u salatama, su mesnato korjenasto povrće koje je po boji slično cikli.

Gornji dio se koristi i kao lisnato povrće.

Jednogodišnje povrće iz obitelji kupusa, karakterizira ga opor okus i bogata aroma.

Rotkvica
Fotografija: © Belnovosti

Dok većina nas poznaje tipičnu crvenu rotkvicu, postoje i mnoge druge sorte, u rasponu od bijelih, ružičastih, lavandinih, ljubičastih i crnih lukovica.

Koju god sortu rotkvice preferirali, pružit će vam nebrojene zdravstvene dobrobiti.

Ovaj članak pruža informacije o hranjivim vrijednostima rotkvica koje će pružiti značajne zdravstvene prednosti.

Hranjive tvari za rotkvice

Mnogi od nas nisu svjesni zdravstvenih dobrobiti jedenja rotkvica.

Studije o nutritivnom sastavu rotkvica pokazale su da se 90 posto sastoji od vode i da sadrži zanemarive količine kolesterola i zasićenih masti.

Osim toga, rotkvice su pune vitamina i minerala koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma.

Pročitajte sljedeće informacije kako biste dobili ideju o hranjivim tvarima prisutnim u 100 grama rotkvica.

• Ukupne kalorije: Količina kalorija u rotkvicama je vrlo niska; Na 100 grama ima samo 16 kalorija. To ga čini idealnim za osobe koje paze na težinu i one koji žele smršaviti.

• Kolesterol i masti: Sadržaj kolesterola u rotkvicama je zanemariv. Sadrže nizak postotak masti, manje od 1 kalorije dolazi iz masti. Stoga su rotkvice izvrsna hrana za osobe sa srčanim komplikacijama.

• Ugljikohidrati: Ukupna količina složenih ugljikohidrata sadržanih u 100 grama rotkvica je 3,40 grama. Smatra se povrćem niskog glikemijskog indeksa, koji je manji od 20.

• Šećer: Nutritivna vrijednost rotkvica, vezana uz sadržaj šećera, nije toliko zadovoljavajuća za osobe s dijabetesom. Količina šećera prisutna u 100 grama je oko 2,2 grama, što je relativno visoko.

• Vitamini: Povrće je bogato vitaminima. Popis vitamina izoliranih iz ovog korjenastog povrća uključuje folat, riboflavin, vitamin B6, vitamin C i vitamin K. Dakle, konzumacija rotkvica je siguran način da dobijete sve ove bitne vitamine.

• Minerali: Osim vitamina, rotkvice također imaju zdravstvene prednosti u smislu sadržaja minerala. Bogat je izvor kalcija, kalija, natrija, željeza, magnezija, fosfora i cinka.

• Proteini: Sadržaj proteina i aminokiselina u rotkvicama nije velik. Ako konzumirate 100 grama korjenastog povrća, dobit ćete oko 0,68 grama proteina. Stoga, kako biste zadovoljili dnevne potrebe organizma za bjelančevinama, prehranu biste trebali nadopuniti mahunarkama.

• Sadržaj vlakana: Rotkvice sadrže velike količine topivih i dijetalnih vlakana (1,6 grama vlakana na 100 grama). Stoga pomaže poboljšati zdravlje probavnog sustava i boriti se protiv probavnih problema kao što su zatvor, probavne smetnje itd.

Zdravstvene prednosti rotkvica

Iz podataka o nutritivnoj vrijednosti rotkvica jasno je da su lukovice rotkvice dragocjene za zdravlje.

S antibakterijskim i antifungalnim svojstvima, koriste se za liječenje niza medicinskih problema, od kašlja, abnormalnog pražnjenja crijeva, želučanih problema i crijevnih parazita.

U alternativnoj medicini spominje se kao učinkovit lijek za bolesti jetre, dišnih putova, bubrežnih kamenaca, žučnih kamenaca.

Jedini problem kod konzumiranja velikih količina povrća je sadržaj šećera.

Kada kupujete rotkvice na tržnici, birajte one svježe i kompaktnog izgleda. Bolje ga je jesti u obliku salate s drugim povrćem.

Prema podacima o prehrani, zdravstvene dobrobiti rotkvica su toliko značajne da možete uključiti dovoljno ovog korjenastog povrća u svoju prehranu kako biste skinuli višak kilograma i održali dobro zdravlje.

Ranije smo vam rekli koje se žitarice smatraju najzdravijima.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki