Tko može, a tko ne može jesti kiseli kupus: koristi i štete popularne hrane

Kupus je osnova za tradicionalne recepte diljem svijeta. Azija i Europa imaju svoje legende o nastanku, no poznato je da su čak i graditelji Kineskog zida za ručak dobivali kupus.

Ljekovita svojstva kiselog kupusa primijetio je kapetan James Cook: uz njegovu pomoć mornari su stekli imunitet protiv skorbuta.

U Rusiji se kiseli kupus uvijek pripremao za buduću upotrebu. Bio je to praznik za svaku seljačku obitelj. Vilice kupusa počele su se brati krajem jeseni. Iznijeli su posebno korito za kupus i ostalo posuđe. Djeca su pomogla sjeckati kupus, a zatim su dovršili stabljike. Posuđe je dobro oprano i popareno grančicama smreke radi dezinfekcije. Pripremljena smjesa je stavljena u bačve pod pritiskom dok se nije pojavila pjena. Da bi kupus bio sladak, nakon što su se pojavili karakteristični mjehurići, probušili su ga do dna brezovim kolcem. Gotov kiseli kupus sami su jeli i posluživali gostima.

Trenutno se kiseli kupus može kupiti u trgovini, ali domaći zalogaj ostaje ponos svake domaćice.

Za hranu birajte kvalitetne glavice kupusa sa gustim, zdravim listovima. Mogu se kuhati, peći, sjeckati u pite ili fermentirati. Kiseli kupus je vrijedan izvor vitamina. Upravo je to slučaj kada je prerađeno povrće puno zdravije.

Kupus
Fotografija: © Belnovosti

Prednosti kiselog kupusa

U narodnoj medicini zdjelica sočnog kiselog kupusa smatra se učinkovitim lijekom protiv mučnine.

Kupus se nosi sa sindromom mamurluka i toksikoze. Pomaže vratiti snagu tijekom prehlade. Kupus se također koristi u kozmetologiji – u maskama za lice i ruke s raznim dodacima.

Vitamin U u kiselom kupusu sprječava pojavu čira probavnog trakta, a vitamin C jača imunološki sustav i potiče regeneraciju organizma na staničnoj razini. Kao rezultat fermentacije dobiva se mliječna kiselina – izvor probiotika.

Korisni sastav kiselog kupusa:

  • Probiotici;

• Celuloza;
• Željezo;
• Jantarna kiselina;
• Folna kiselina;
• nikotinska kiselina;
• Kalcij;
• Magnezij;
• Kalij;
• Jod;
• Mangan;
• Bakar;
• Natrij;
• Fosfor.
• Vitamin C;
• Vitamin K1;
• Vitamin A;
• Vitamin P;
• Vitamin U;
• Vitamini B skupine (B1, B2, B3, B6, B12).

Rasol od kupusa čisti organizam od štetnih otrova. Tartronska kiselina u tekućini sprječava širenje masnih naslaga. Kiseli kupus je koristan za mršavljenje, ali ne treba se zanositi ovim jelom. U narodnoj medicini, sok od kupusa, naprotiv, preporučuje se za povećanje apetita.

Nakon fermentacije, kupus postaje proizvod s negativnim sadržajem kalorija. Za probavu kupusa tijelo treba više kalorija nego što sadrži. Ista svojstva ima i celer.

Šteta od kiselog kupusa

Kiseli kupus nije prikladan za osobe s povećanom kiselošću želučanog soka. U opasnosti su oni koji imaju bolesti poput zatajenja bubrega, hipertenzije, čira na želucu ili problema s gušteračom.

Važno je jednu porciju kiselog kupusa ograničiti na 150-200 grama, a ne stavljati ga na stol nakon sedam sati navečer. Potrebne su mjere opreza zbog visokog sadržaja soli u proizvodu. Ako zaboravite na ovo, može se pojaviti oteklina. Velika porcija salamure od kupusa može izazvati želučane tegobe. Ljubitelji kiselog kupusa trebali bi češće provjeravati svoje tijelo zbog prisutnosti urolitijaze.

U svakom slučaju, prije kuhanja potrebno je dobro oprati listove kupusa. Unutra se mogu skrivati ​​mali insekti ili trulež.

Savjeti za pripremu kiselog kupusa

Kiseli kupus fermentira se prirodnim procesom. Ocat i šećer se dodaju samo ako jelu treba dodati pikantnost. Ovaj kupus se stavlja na svečani stol uz alkoholna pića, ali u tom slučaju gubi svoja korisna svojstva.

Kupus nije potrebno miješati samo s mrkvom i brusnicama. U jelo se često dodaju jabuke, razne biljke, češnjak, maslac, pa čak i cimet.

U jednu bačvu ide otprilike 8 kg kupusa.

Kod kuće se kupus može fermentirati u maloj posudi s hermetičkim poklopcem. U tom slučaju kupus se prvo stavlja pod tlakom u kante, a zatim se čvrsto nabija u staklenke. Morate uliti dvije žlice soli na vrh i dodati hladnu vodu. Staklenke se čuvaju u lavoru dok se ne pojavi salamura. Zatim treba dodati salamuru, staklenke ponovo zatvoriti i spremiti na hladno, na primjer, na balkon.

Kao ugnjetavanje možete koristiti običnu plastičnu vrećicu s vodom.

Gotovi kiseli kupus ima laganu salamuru ugodnog mirisa. Listovi postaju bijeli ili boje jantara, hrskavi i sočni. Nema potrebe za uklanjanjem tlačenja prije spremanja gotovog zalogaja, dovoljno je smanjiti njegovu težinu.

Rok trajanja kiselog kupusa je 8 mjeseci.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki