Visoki kolesterol problem je s kojim se susreću ljudi svih životnih dobi, a nažalost i sve mlađi.
Visoki kolesterol jedan je od najvažnijih čimbenika rizika za srčane bolesti, stoga je ključno držati razinu kolesterola pod kontrolom.
I tu si možete pomoći ne samo uz pomoć lijekova, već i uz pomoć razumnog pristupa prehrani, kao i proučavanjem pitanja vezanih uz kolesterol, kaže Maria Kapralova.
U našim tijelima nemamo samo “loš” kolesterol, već i “dobar” kolesterol. Ovdje je kratica za “loše” LDL – lipoproteine niske gustoće – glavne prijenosnike kolesterola (holesterola) u tijelu.
Kolesterol koji sadrže smatra se “štetnim”, jer njegov višak povećava rizik od pojave plakova u arterijama, što može dovesti do začepljenja i izazvati srčani ili moždani udar.
Ali ono što razlikuje “dobre” HDL – lipoproteine visoke gustoće je kompleks koji se sastoji od kolesterola i posebnih transportnih proteina (apolipoproteina).
Njegova je zadaća transportirati višak masnoće u jetru radi njihove naknadne transformacije u žučne kiseline i izlučivanja u crijeva.
I naravno, ovdje je top 5 proizvoda koji podupiru naše tijelo od raznih bolesti, uključujući prevenciju “lošeg” kolesterola.
Masna riba
Losos, tuna, sardine, skuša pravi su superheroji u borbi protiv kolesterola. Čini se da je kolesterol mast, a lijek za njega je masna riba, paradoks, kažete?
Ali ne, masne vrste morske i oceanske ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama koje ne samo da smanjuju razinu LDL-a, već i povećavaju razinu HDL-a, te značajno smanjuju rizik od krvnih ugrušaka.
Uključite masnu ribu u prehranu barem 2 puta tjedno i primijetit ćete promjene, kako izvana tako i iznutra
Orašasti plodovi i sjemenke
Bademi, orasi, lanene sjemenke, chia – konzumacija ovih proizvoda sprječava apsorpciju kolesterola u crijevima. Osim toga, izvori su vlakana, zdravih masnoća i antioksidansa koji povoljno utječu na zdravlje cjelokupnog ljudskog kardiovaskularnog sustava.
Uključivanje ovih orašastih plodova i sjemenki u vašu prehranu prilično je jednostavno; dovoljno je pojesti šaku orašastih plodova (30-50 grama) kao međuobrok da pomognete tijelu u kontroli razine kolesterola.
Zobene pahuljice i druge cjelovite žitarice
Zobene pahuljice, smeđa riža i kruh od cjelovitih žitarica izvori su topivih vlakana koja vežu kolesterol u crijevima i uklanjaju ga iz tijela.
Osim toga, proizvodi od cjelovitih žitarica bogati su vitaminima B skupine, magnezijem i drugim korisnim tvarima. Postoji razlog zašto doručak šampiona počinje zdjelicom zobenih pahuljica, to je odličan početak dana i držat će razinu kolesterola pod kontrolom.
Mahunarke
Grah, leća, grašak izvrstan su izvor biljnih proteina, vlakana i antioksidansa. Pomažu u snižavanju razine LDL-a i poboljšavaju ukupni metabolizam lipida. Mahunarke su izvrstan izbor za obilan i zdrav ručak ili večeru, pogotovo ako pazite na svoju figuru.
Avokado
Ovo voće je bogato mononezasićenim masnim kiselinama koje povećavaju razinu “dobrog” kolesterola i smanjuju razinu “lošeg” kolesterola. Osim toga, avokado sadrži kalij, koji pomaže u normalizaciji krvnog tlaka. Zreli avokado dodajte u salatu, sendvič ili jednostavno uživajte kao međuobrok.
Važni dodaci
1. Ograničite unos zasićenih masti. Nalaze se u masnom mesu (svinjetina, govedina, janjetina), maslacu (bolje ga je zamijeniti GHI), siru, pekarskim proizvodima i pomažu u povećanju razine “lošeg” kolesterola.
2. Izbacite trans masti: kriju se u margarinu, apsolutno svoj brzoj hrani, prženoj hrani i izrazito negativno utječu na razinu kolesterola.
3. Povećajte unos voća i povrća. Bogate su vlaknima, vitaminima i antioksidansima koji pomažu u snižavanju kolesterola i poboljšavaju cjelokupno zdravlje.
Redovito se bavite sportom: odaberite sport koji vam odgovara i uživajte u njemu. Teretana nije prikladna za svakoga; nekima je potrebna mirnija i lakša opcija, možda plivanje ili joga. Tjelesna aktivnost pomaže povećati razinu “dobrog” kolesterola i smanjiti razinu “lošeg” kolesterola.
Ne zaboravite da je pravilna prehrana ključ zdravlja.
Uključivanjem ovih namirnica u prehranu i pridržavanjem preporuka možete kontrolirati razinu kolesterola i smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Naravno, ne zaboravite na pravodobno testiranje za praćenje razine kolesterola.
Ranije smo govorili o tome zašto biste trebali jesti mrkvu.