Sve o vezama s Lucijom Taskovom: Veze su osnova ljudskog postojanja

Ljubav je osnova odnosa para. Pod odnosom mislimo na nešto dublje i temeljnije između dvoje ljudi koji su dva odvojena entiteta, ali funkcioniraju kao jedno zajedničko u društvu.

Ljubavni odnosi jedna su od kategorija odnosa koje doživljavamo mi ljudi. Živimo u odnosima, a ne samo da ih stvaramo ili ulazimo u njih. Odnosi nisu samo svojstvo koje životu daje kvalitetu, oni su sam život. Život i odnosi su sinonimi i identični, naši odnosi se rađaju i razvijaju, oni su razlog zašto imamo osjećaje, oni su razlog zašto djelujemo i razvijamo se. Odnosi su najdublja komponenta od koje se sastoje ljudski životi, to je srž bića. Čovjek neizbježno i automatski živi u odnosima, barem od trenutka kada je u majčinoj utrobi. Možemo puno govoriti o simultanim i sekvencijalnim odnosima osobe. tako da se shvati da ne postoji “vrijeme” u životu koje je lišeno odnosa. Održavamo odnose ne samo s ljudima, već i sa stvarima, situacijama, hobijima, kućnim ljubimcima itd.

Razgovarajmo o romantično nezainteresiranoj odrasloj osobi i mrežama veza, romantičnih i drugih, koje su organizirane oko njega. U tom kontekstu se može govoriti o odnosima s romantičnim osjećajima odbačenosti i usamljenosti, ali i odnosima s prijateljima u kojima neki mogu utješiti i podržati. Ostali slučajevi “obrnutih reakcija” su povlačenje, ostanak kod kuće cijelo vrijeme, melankolija ili vrsta depresije… Opet, mnogi odnosi se organiziraju oko osobe kroz osjećaje zabrinutosti obitelji i rodbine za situaciju i njihove pokušaje pomoći. Svi ti odnosi nastaju ili svjesnije ili više automatski i instinktivno, u kontekstu pokušaja nadkompenzacije i balansiranja subjektovog postojećeg deficita u ljubavnim odnosima. Nitko od nas, bez obzira na to kako izgledamo, ponašamo se ili živimo svoje živote, ne živi u vakuumu, ali u svijetu odnosa, koji je svijet sam, ono što varira je modalitet odnosa, kao i koji od njih staze su društveno uspješne prema dobu i društvenom kontekstu i koje nisu.

Jezik relacijske etike kaže da sustav preživljava, razvija se, ostaje živ u sjećanju svijeta i naposljetku uravnotežuje svoju etiku kroz “automatske” erotske relacijske radnje (reakcije) svojih članova.

Na primjer, odrasla osoba koja nije u romantičnoj vezi možda je “postavila” svoj život na sličan način, suočavajući se s povećanom rutinom, dugim satima kod kuće, nedostatkom posebnih prijateljstava i općenito krutim načinima razmišljanja i djelovanja. biti kompatibilan s njegovim romantičnim deficitom. Izvrsni načini romantičnog izbjegavanja i predanosti u isto vrijeme uključuju preokupaciju, na neurotični ili čak psihotični način, kao što su hobiji, sport, učenje, radoholizam, racionalizacije, beskrajne racionalizacije i još mnogo toga.

U sustavnom terapijskom radu s takvim klijentima otkrivaju se mnoge zanimljive priče. Riječ je o pričama koje osmišljavaju stvaranje i razvijanje specifičnih ljubavnih odnosa, s krajnjim ciljem istjerivanja „pravde“ konkretnim ljudima koji su na sebe preuzeli teret opstanka i razvoja cjelokupnog obiteljskog sustava, eventualno napuštajući sami sebe.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki