5 zdravstvenih dobrobiti lubenice

Lubenica je slatko voće koje najčešće povezujemo s ljetnom sezonom. Osim crvenih, postoje i žute i narančaste lubenice. Bez obzira na vrstu – hoće li biti ružičasta ili narančasta, hoće li biti sa sjemenkama ili bez sjemenki, hoće li biti okrugla ili četvrtasta – lubenica je korisno voće. Slatka delicija također sadrži korisne hranjive tvari, uključujući antioksidanse, vitamine i minerale.

Evo 5 zdravstvenih prednosti lubenice:

1. Dijetalno, hidratantno voće
Našem tijelu je potrebna tekućina za normalno funkcioniranje. Mnogi procesi ovise o vodi, uključujući regulaciju temperature i dostavu hranjivih tvari u stanice. Lubenica pomaže kod hidratacije – 92% je u potpunosti voda. To također znači da voće ima nisku kalorijsku vrijednost.

2. Puno korisnih nutrijenata
Niska kalorija u lubenici ne znači da ne sadrži korisne biljne spojeve i hranjive tvari. Voće sadrži vitamine A i C, kao i aminokiseline poput citrulina. Lubenica također sadrži karotenoide i likopen, koji imaju mnoge korisne funkcije za tijelo. Također sadrži magnezij i kalij, minerale potrebne tijelu.

3. Poboljšava zdravlje srca
Likopen u lubenici je tvar koja dokazano smanjuje razinu štetnog kolesterola, a djeluje i kao antioksidans. Zajedno s citrulinom, ove dvije tvari djeluju na smanjenje krvnog tlaka. Lubenica sadrži i vitamine A, B6 i C koji su dobri za srce.

4. Djeluje protiv upala
Svi antioksidansi u lubenici djeluju protiv oksidativnog stresa stanica. To znači da se smanjuje rizik od kroničnih upala u tijelu, kao i rizik od drugih kroničnih bolesti. Neki od antioksidansa u lubenici su likopen i vitamin C.

5. Smiruje mišićnu groznicu
Aminokiselina citrulin u lubenici može poboljšati sportsku izvedbu i ublažiti bolove mišića nakon vježbanja. Budući da tvar širi krvne žile, srce je manje opterećeno i vježbanje može postati lakše. Znanstvena istraživanja također pokazuju da pijenje napitka od lubenice dovodi do manje bolova u mišićima.

Reference:
Paris, H. (2015., kolovoz) Podrijetlo i pojava slatke desertne lubenice, Citrullus lanatus. Preuzeto 1. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4512189/
Niaz, R. (2014., 3. lipnja) Likopen iz lubenice i srodne zdravstvene tvrdnje. Preuzeto 1. lipnja 2023. s https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
Irving, B. (2018., 19. srpnja) Dodatak l-citrulina: Utjecaj na kardiometaboličko zdravlje. Preuzeto 1. lipnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30029482/
Gonzales, J. (2017., siječanj) Utjecaj suplementacije L-citrulina i lubenice na vaskularnu funkciju i izvedbu vježbanja

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki