7 dobrobiti smijeha




Foto: iStock/Gulliver

Smijeh je zaista najbolji lijek. A sada znanost dokazuje neke od njegovih brojnih prednosti. Evo sedam razloga da se smijete duže, jače i češće:

1. U nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Geriatrics and Gerontology International, istraživači su otkrili da terapija smijehom smanjuje depresiju kod starijih osoba.

2. Ista studija je otkrila da smijeh također poboljšava kvalitetu sna i smanjuje nesanicu.

3. Smijeh također može ublažiti bol. U studiji objavljenoj u španjolskom časopisu Revista de Enfermeria, znanstvenici su otkrili da smijeh uzrokuje smanjenje kronične mišićno-koštane boli.

4. Redovito smijanje poboljšava rad krvnih žila i povećava protok krvi, što je korisno za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

5. Prema stručnjacima, dijeljenje smijeha s drugim ljudima pomaže u izgradnji dubljih i zdravijih veza među njima.

6. Smijeh je dokazano sredstvo za ublažavanje stresa jer pomaže u smanjenju tjelesne reakcije na stres stimulirane kortizolom. Kada odgovor na stres postane kroničan, može dovesti do debljanja u području trbuha i iscrpljenosti nadbubrežnih žlijezda.

7. Smijeh jača imunološki sustav i pomaže mu u borbi protiv infekcija. Bilo da se borite protiv gripe, prehlade ili čak raka, smijeh je odličan lijek.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki