Što učiniti ako vam se kosa masti svaki dan?

Kako svoju frizuru održati svježom? Možda drugo najpopularnije pitanje nakon obnavljanja oštećene kose.

Ekrani nude čarobne šampone za kosu koja je “masna u korijenu i suha na vrhovima”. Prijatelj preporuča da se ne približavate tušu tjedan dana, tada će se tijelo samo obnoviti. Je li istina da se kosa brže prlja ako perete kosu svaki dan?

Shvatimo to zajedno sa stručnjakinjom iz mrežne publikacije Belnovosti, kozmetičarkom Annom Slavinskaya.

Kakav životni stil vodite? Ako ste cijeli dan aktivni ili radite u kuhinji ili u proizvodnji, tu ne možete učiniti ništa osim promijeniti posao.

Što ako nema vanjskog razloga? “Masna kosa” zapravo se odnosi na masno vlasište koje proizvodi višak sebuma, zbog čega pramenovi izgledaju masno, a frizure zapuštene.

mlada žena
Fotografija: Pixabay

Problem može biti u nepravilnoj njezi.

Ako koristite kozmetiku za oštećenu kosu, onda sve one sadrže hranjive formule i mogu preopteretiti kosu. Tu su i tretmani koji se ne ispiraju i ulja. Bolje je izabrati šampon na bazi gela, a ne kreme, te koristiti šampon jednom tjedno za dubinsko čišćenje. Bolje je pustiti kosu da se prirodno osuši i ne raditi komplicirano oblikovanje, čvrste pletenice i repove. Ne nosite šešire od sumnjivih materijala.

Ako nema problema s njegom, preostaje samo jedno – baviti se tijelom.

I ovdje vam je potreban profesionalni pristup u osobi trihologa, gastroenterologa, endokrinologa. Trichologist je, nažalost, relativno rijetka specijalnost, ali možete pronaći dobrog stručnjaka. Spektralna analiza kose za mikroelemente i računalna dijagnostika pomoći će identificirati problem i razjasniti kome se dalje obratiti.

Također, za reguliranje rada lojnih žlijezda, tricholog će propisati određenu njegu s terapijskim sredstvima. Gastrointestinalni problemi: Prehrana itekako utječe na masnoću vlasišta. Alkohol, masna hrana, začinjeni dodaci, marinade – sve treba ukinuti i pokušati se držati osnova zdrave prehrane.

Hormoni se najjasnije manifestiraju u pubertetu: kod većine tinejdžera dolazi do pojačanog rada žlijezda lojnica i popratnih kožnih upala i osipa. Ali hormoni mogu bjesnjeti čak iu svjesnoj dobi.

Koliko često prati kosu

Točnog odgovora na ovo pitanje nema, ali se ipak preporuča oprati ga čim se zaprlja blagim šamponom i toplom vodom (nikako vrućom). U vodu za ispiranje možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja citrusa. Popularni narodni recepti uključuju maske od gline i bezbojne kane.

Glavna stvar je integrirani pristup, a što prije počnete, to bolje: povećano masno vlasište i nepravilna njega kose često se pretvaraju u kožne bolesti, što znači težak put oporavka.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki