Što je umjetni urinarni sfinkter?

“Urinarna inkontinencija” (nevoljno curenje urina) je medicinski izraz za ispuštanje urina iz mokraćnog mjehura, koje ne može se kontrolirati voljno.

Konzervativne metode, kao što je kontroliranje unosa tekućine ili izvođenje vježbi za jačanje dna zdjelice, obično može pomoći u liječenju blage urinarne inkontinencije. Ako ove metode ne uspiju, mogu se koristiti lijekovi ili operacija.

Kirurško postavljanje umjetnog urinarnog sfinktera (AUS) je zlatni standard u liječenju teška urinarna inkontinencija kod muškaraca od 1970-ih.

Umjetni urinarni sfinkter (AUS) je uređaj koji sadrži manžeta na napuhavanje, postavljen oko uretre (cijev koja odvodi urin iz mokraćnog mjehura van tijela). Uređaj također ima pumpu za otpuštanje manšete i omogućavanje protoka urina.

Kirurško umetanje umjetnog urinarnog sfinktera (AUS kirurgija) izvorno je razvijeno za muškarce koji su razvili urinarnu inkontinenciju nakon uklanjanja prostate (prostatektomija). Posljednjih se godina sve veći broj AUS postupaka koristi za druge uzroke urinarne inkontinencije, i kod muškaraca i kod žena.

Umjetni urinarni sfinkter (AUS) može učinkovito liječiti stresnu urinarnu inkontinenciju. Stresna urinarna inkontinencija je stanje u kojem se urin mokri kada je dostupan povećan pritisak na mokraćni mjehur tijekom aktivnosti kao što su:

  • Smijeh;
  • Kihanje;
  • Kašalj;
  • Vježbajte

AUS operacija je Zlatni standard za liječenje urinarne inkontinencije nakon uklanjanja prostate. Istraživanja pokazuju da je AUS najučinkovitiji dugotrajni tretman za muškarce s teškom urinarnom inkontinencijom. Postavljanje umjetnog urinarnog sfinktera (AUS) još nije prepoznat kao zlatni standard za urinarnu inkontinenciju u žena, ali se ponekad preporučuje kada drugi tretmani ne uspiju. 15 studija pokazalo je da operacija umetanja AUS-a može biti učinkovita opcija liječenja za žene s teškom urinarnom inkontinencijom.

Većina pacijenata nema nikakvih problema nakon AUS postupka. Najčešća komplikacija je retencija urina ili nemogućnost potpunog pražnjenja mjehura. Urinarni kateter obično može riješiti ovaj problem. Ostale komplikacije može uključivati:

  • Infekcija;
  • Kvar uređaja;
  • Krv u mokraći;
  • Ruptura uretre;
  • Reakcija na anesteziju tijekom postupka;
  • Krvarenje;
  • Opuštanje mišića u urinarnom traktu;
  • Gubitak kontrole mjehura

Kirurški zahvat za umetanje AUS-a može biti težak izazovno kod ženaosobito kod onih koji su imali više operacija za liječenje inkontinencije.

Reference:
1. Nacionalna zdravstvena služba (NHS). Umjetni urinarni sfinkter kod muškaraca
2. Barakat B, et al. (2020). Sustavni pregled i meta-analiza kliničkih i funkcionalnih ishoda implantacije umjetnog urinarnog sfinktera u žena sa stresnom urinarnom inkontinencijom
3. Nacionalni centar za biotehnološke informacije (NCBI). Carson CC, et al. (2020). Umjetni urinarni sfinkter: trenutno stanje i budući pravci
4. Healthline. Kako radi umjetni urinarni sfinkter?

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki