Kako pravilno sijati mrkvu: trik da ne morate plijeviti korov

Iskusni vrtlari znaju da je proljetna sadnja mrkve ključna točka u procesu uzgoja ovog povrća.

U nastavku su navedeni osnovni koraci i preporuke koji će vam pomoći da dobijete obilnu žetvu ukusnog i sočnog korijena mrkve.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je što učiniti u ovom slučaju.

Prije sadnje potrebno je pravilno pripremiti gredicu. Prvi korak je napraviti brazdu duboku oko 2 cm i široku 10 cm.

Važno je zbiti tlo u brazdi i osigurati mu dobro zalijevanje.

Mrkva
Fotografija: © Belnovosti

Zatim biste trebali tretirati tlo tabazolom za zaštitu od štetnika i dodati dolomitno brašno za održavanje optimalne razine kiselosti.

Izbor sorti mrkve također igra važnu ulogu. Sjeme sorti i hibrida “Presto”, “Bolero”, “Red Core”, “Canada”, “Kuroda”, prethodno tretirano i spremno za sadnju.

Sjeme ravnomjerno rasporedite po cijeloj širini brazde, posipajte ga pijeskom kako biste osigurali optimalne uvjete za klijanje.

Ne zaboravite da mrkva preferira rastresito tlo i ne podnosi glinena tla.

Korištenje pijeska prilikom sadnje pomoći će zadržati vlagu, osigurati dobar prodor vode i spriječiti rast korova.

Također je vrijedno razmotriti blizinu mrkve drugim usjevima, poput luka ili češnjaka, što pomaže u zaštiti od štetnika.

Koristeći naše preporuke, lako možete uzgojiti lijepo i ukusno korijenje mrkve koje će vas oduševiti svojom žetvom i izvrsnim okusom.

Ranije smo vam rekli uz što možete, a što ne možete saditi jagode.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki