Zeleni luk neophodan je sastojak za pripremu mnogih jela. I kao samostalno “jelo” prilično je dobro – mnogi ljudi žvaču zeleni luk kao zalogaj s nečim drugim.
Tipično, vrtlari sade određene sorte posebno za dobivanje perja tijekom ljeta.
U odvojenim gredicama rastu biljke koje bi trebale roditi repu.
A ponekad postoji iskušenje da se otkine nekoliko perja od posljednjih – izgledaju sočno i veliko i, očito, idu u otpad.
Međutim, u stvarnosti se takva ideja ne može nazvati vrlo dobrom.
To je zato što je luku potrebno perje da bi se razvilo, uključujući i da glavice narastu velike.
U ovom slučaju, perje djeluju kao svojevrsni “posrednici” koji pomažu luku da primi i pohrani hranjive tvari.
Dakle, kada biljka izgubi perje, počinje rasti novo, a lukovice će biti zaboravljene dok se ne završi obnova zelenog dijela.
Zaključak je sljedeći: odvojeno uzgajajte luk za perje i luk za glave.