Kako dodati ljuske luka u rupe: pravila koja vrtlari ne smiju zanemariti

Prilikom sadnje gomolja krumpira i sadnica rajčice u otvorene i zatvorene gredice, iskusni vrtlari dodaju razna korisna punila.

To se radi kako bi se stvorili povoljni uvjeti za razvoj korijenskog sustava biljke i osigurala sadnicama odgovarajuću prehranu.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajolika, rekla nam je što učiniti u ovom slučaju.

Prednosti ljuske luka za biljke

Ljuske luka i češnjaka, pažljivo prikupljene tijekom zime, aktivno se koriste kao korisno punilo pri sadnji mnogih usjeva.

Ljuske luka sadrže minerale i mikroelemente, fitoncide i bioflavonoide, eterična ulja i kvercetine koji su bioraspoloživi korijenskom sustavu svih biljaka.

Krumpir
Fotografija: © Belnovosti

Dodavanje ljuski luka svih sorti u jame za sadnju učinkovito osigurava presadnicama visokokvalitetnu ishranu.

Ovo punilo, prisutno u korijenskom sloju, predstavlja snažnu obranu od zemljišnih štetočina, uključujući žičnjake, škripce i nematode.

Pravila za korištenje ljuski luka prilikom sadnje krumpira

Dno svake sadne jame treba obložiti šakom zgnječenih ljuski luka i češnjaka.

Proklijali gomolji krumpira polažu se izravno na sloj kore.

Kada koristite neprovjereni sadni materijal, preporučljivo je prvo dezinficirati gomolje u snažnim fungicidima, na primjer, “Maxim” ili “Potato Dressing Agent”.

Pravila za korištenje ljuski luka prilikom sadnje presadnica rajčice

Preporuča se u svaku sadnu jamu za rajčice dodati jednu šaku ljuski luka i vermikomposta.

Punila se djelomično pomiješaju sa zemljom, nakon čega se sadi grmlje rajčice.

Vodeni ekstrakti ljuski luka pri uzgoju velebilja

Infuzija ljuske luka aktivno se koristi tijekom rasta i razvoja rajčice i krumpira, posebno u prvoj fazi vegetacije.

Redoviti tretmani ovom otopinom ne samo da poboljšavaju mineralnu ishranu sadnica, već ih i štite od fitopatogena i štetnika, uključujući lisne uši i bijele mušice.

Vodeni ekstrakti luka koriste se za prskanje presadnica rajčice jednom svaka 2 tjedna. Navodnjavanje lišća također se provodi nakon sadnje sadnica rajčice na stalno mjesto.

Folijarno tretiranje provodi se svakih 10 dana nakon nicanja masovnih izdanaka krumpira.

Za pripremu učinkovitog fungicidnog i hranjivog proizvoda jednostavno prelijte 100 g ljuski luka i češnjaka s litrom kipuće vode i ostavite stajati 10-14 sati na sobnoj temperaturi.

Procijeđenu tekućinu ulijemo u bočicu s prskalicom za ruke. Prskanje se provodi na lišću u razdobljima najmanje sunčeve aktivnosti.

Prema recenzijama vrtlara, sustavno folijarno hranjenje rajčica i krumpira infuzijom ljuske luka pomaže u povećanju prinosa povrća za 10-12%.

Dobar urod!

Ranije smo vam rekli kada brati rajčice u travnju.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki