Isplati li se kupiti sjemenke plazme: evo što iskusni ljetni stanovnici kažu o njima

Tijekom proteklih nekoliko desetljeća znanstvenici i poljoprivredni radnici razvili su i implementirali mnoge nove tehnologije za povećanje prinosa i poboljšanje kvalitete proizvoda.

Jedna od tih inovacija, kako je rekla stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom znanstvenica, krajobrazna dizajnerica Anastasia Kovrizhnykh, je plazma obrada sjemena.

Mnogi će se možda iznenaditi, jer se plazma obično povezuje s visokom temperaturom, ali u slučaju tretiranja sjemena plazmom koristi se zrak.

Ovo je ruska inovacija, čija je tehnologija razvijena i testirana 1990-ih u St.

Sjeme se obrađuje u hladnom plazma pražnjenju.

sjemenke
Fotografija: © Belnovosti

Ovaj tretman potiče životne procese unutar sjemena bez ikakvih štetnih učinaka, budući da ne uključuje upotrebu bilo kakvih kemikalija ili genetskih modifikacija.

Zahvaljujući tehnologiji povećava se klijavost sjemena i ubrzava klijanje. Kao rezultat toga, biljke su jače, s dobro razvijenim korijenskim sustavom.

Tretman plazmom potiče nakupljanje korisnih tvari kao što su šećeri, bjelančevine, škrob, organske kiseline i vitamini.

Osim toga, tretman ima fungicidni i baktericidni učinak, što omogućuje učinkovito uništavanje gljivica plijesni.

Ranije je stručnjak rekao koje biljke sprječavaju rast korova.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki