Med je bolji protiv prehlade od antibiotika

Med je učinkovitiji u liječenju prehlade, upale grla i začepljenog nosa od antibiotika. Ovaj stari narodni lijek ponovno su otkrili britanski znanstvenici s Oxforda. Tim predvođen dr. Hibatullahom Abuelgasimom naglašava da je med puno češća alternativa antibioticima, koji su u osnovi neučinkoviti protiv gore navedenih simptoma.

Od pamtivijeka se medom djeca liječe od kašlja i prehlade. Međutim, njegova učinkovitost u odraslih bolesnika do sada nije ispitana. Zato su znanstvenici s Oxforda odlučili pratiti podatke iz 14 medicinskih radova koji pokrivaju 1761 pacijenta različite dobi. Pokazalo se da je med učinkovitiji od drugih lijekova u ublažavanju simptoma, posebice u jačini i učestalosti kašlja. Dvije studije su pokazale da ti simptomi traju dva dana kraće nakon uzimanja meda.

Budući da je većina infekcija gornjeg dišnog trakta virusna, antibiotici koje propisuju liječnici su neučinkoviti i neprikladni, napisali su istraživači. I nedostatak učinkovitih alternativa i želja za očuvanjem odnosa pacijent-liječnik pridonose propisivanju antibiotika. U konačnici, znanstvenici preporučuju da u takvim situacijama koristimo med kao lijek.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki