Laringitis u djece, najčešće u 2-godišnjaka

Kod djece je laringitis često razlog za zabrinutost. Što je dijete manje, to je vjerojatniji dramatičan tijek, s manifestacijama respiratornog zatajenja. U neke djece postoje individualne karakteristike koje su razlog zašto se većina virusnih infekcija javlja s klinikom laringitisa.


Akutni subhordalni laringitis (pseudokrup) To je upala subglotisa i često zahvaća sluznicu dušnika i bronha. Obično pogađa djecu u dobi od 1. do 7. godine, a najčešća je u drugoj godini života. Nešto češće obolijevaju dječaci.

Predisponirajući čimbenik je anatomska struktura grkljana u djece, s relativno uskim lumenom i mekim hrskavičnim lumenom. S razvojem subhordalnog edema, kao posljedica upale koja je zahvatila tkiva, dolazi do značajnog ograničenja protoka udisaja i otežanog disanja. Otpor prema udahnutom zraku značajno se povećava, brzo se uključuju dodatni dišni mišići, što pak povećava potrebe za kisikom i stvara se začarani krug sa sve većom potrebom za kisikom.

Najčešće je bolest polietiološka, ​​ali u 90% slučajeva odnosi se na virusnu infekciju gornjih dišnih putova (UPR) – gripa, parainfluenca, adenovirusi, respiratorni sincicijski virus itd. Bakterijski uzročnici također mogu igrati ulogu, au obzir dolaze i stariji od 5 godina M. pneumoniae.

Alergija u pozadini ili povećana reaktivnost dišnih putova mogu biti predisponirajući čimbenik za ponovne napade. Spazmodični oblici sapi.

Klinička slika

Kod subhordalnog laringitisa, uobičajeno napadi se javljaju iznenada. Moguće je da je tijekom dana bilo lagano curenje nosa, kašalj ili druge manje tegobe, nakon čega dijete mirno zaspi, a noću se iznenada budi s otežanim i ubrzanim disanjem, promuklim ili lavežim kašljem, tipičnim zvukom pri disanju u – inspiratorni stridor i glas može biti potpuno normalan.

U teškim napadima opažaju se manifestacije respiratornog zatajenja, djeca su prisiljena sjediti u krevetu. Na stanje se brzo reagira terapeutski, ali se može opetovano ponoviti sljedećih dana.

U diferencijalna dijagnoza uvjeta treba uzeti u obzir:

  • Epiglotitis;
  • Aspiracija stranog tijela;
  • Stridor u novorođenčadi;
  • Retrofaringealni apsces;
  • Alergijski otok grkljana;
  • Laringospazam kod rahitisa;
  • Ospice – kataralni stadij;
  • Difterija;
  • Papiloma grkljana.

Liječenje

U neposrednoj procjeni stanja procjenjuje se potreba za bolničkim liječenjem. Teški slučajevi s manifestacijama respiratornog zatajenja indicirani su za hospitalizaciju radi pružanja terapije kisikom i brzog odgovora u slučaju potrebe za endotrahealnom intubacijom.

Liječenje uključuje korištenje lokalni i/ili sistemski kortikosteroidi (deksametazon, budezonid). Inhalacije sa Epinefrin također se primjenjuju u teškim slučajevima.


Blagi do umjereni oblicikoji se mogu liječiti i kod kuće, rješavaju se primjenom simptomatskih sredstava – nosnih dekongestiva, antitusika, osiguravanjem čistog hladnog i vlažnog zraka te adekvatnom oralnom hidracijom.

Bibliografija:

1. Klinička pulmologija u dječjoj dobi, prvo izd. red T. Shmilev;

2. Lijekovi za akutni laringitis, Rahul K Shah, MD, FACS, FAAP; Glavni urednik: Arlen D Meyers, MD, MBA
3. Nelson Textbook of Pediatrics Elsevier eBook na VitalSourceu, 20. izdanje
Robert M. Kliegman, MD, Bonita F. Stanton, MD, Joseph St. Geme, MD i Nina F Schor, MD, PhD;

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki