Zašto bismo trebali jesti rajčice?

Bez obzira smatrate li rajčicu voćem ili povrćem, u njoj uživaju mnogi, a naš organizam obogaćuje korisnim vitaminima i mineralima. Sa čisto botaničkog aspekta, rajčica je voće, iako se uglavnom dodaje slanim jelima. A ovo dodavanje se radi na mnogo različitih načina. Osim u sirovoj varijanti, kakvu nalazimo primjerice u kupovnoj salati, rajčicu je moguće preraditi i uključiti u umake za razna jela. Koristi se u varivima, tjestenini, juhama i mnogim drugim jelima. Može se naći svjež, ali se često prodaje i konzerviran, u obliku umaka pa čak i sušen.

Osim uživanja u svom karakterističnom okusu, rajčica donosi i niz zdravstvenih dobrobiti. Ovo su neki od njih:

1. Jača funkciju srca i krvožilnog sustava te poboljšava imunološki sustav i smanjuje rizik od upala

Rajčica sadrži visoke razine likopena, beta-karotena i klorogenske kiseline. To su karotenoidi ili pigmenti koji imaju različite dobrobiti za tijelo.
Likopen je pigment koji rajčici daje karakterističnu crvenu boju, ali ima i druga korisna svojstva. Studije pokazuju da likopen može pomoći u smanjenju razine štetnog kolesterola u tijelu.
Beta-karoten djeluje kao antioksidans koji sprječava oksidativni stres. Smanjuje rizik od kroničnih upala i bolesti srca.
Klorogenska kiselina je snažan antioksidans. Postoje studije koje povezuju ovu tvar sa sniženim razinama krvnog tlaka.


2. Smanjuje rizik od raka
Likopen, kao karotenoid, također štiti tijelo od raka. Istraživanja su otkrila vezu između visokih razina likopena i smanjenog rizika od raka. Svi karotenoidi koji se nalaze u rajčici, u visokim količinama, štite žene od raka dojke. Druge studije ukazuju na vezu između konzumacije rajčice i smanjenog rizika od raka prostate, želuca i pluća.

3. Poboljšajte zdravlje kože
Biljne tvari poput likopena mogu spriječiti opekline od sunca. Studija pokazuje da dnevna konzumacija rajčice i maslinovog ulja može smanjiti rizik od opeklina od sunca za 40%.

4. Dijetetski proizvod – niske kalorijske vrijednosti i pomaže probavnom sustavu
U rajčici, glavni sadržaj je voda – preko 90%. Ostalo su ugljikohidrati i vlakna, a vlakna su dobra za probavu i podržavaju crijevnu mikrofloru korisnim bakterijama. Osim toga, jedna rajčica sadrži manje od 20 kalorija, što je čini pogodnom za dijete s ciljem skidanja viška kilograma.

Reference:
Harris, G. (2010.) Ažuriranje zdravstvenih učinaka likopena iz rajčice. Preuzeto 31. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22129335/
Porrini, M. (2006., travanj) Učinak pića na bazi rajčice na markere upale, imunomodulacije i oksidativnog stresa. Preuzeto 31. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16569044/
Comstock, G. (2002., svibanj)
Prospektivna studija koncentracija karotenoida, tokoferola i retinoida i rizika od raka dojke. Preuzeto 31. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12010859/
Tokimitsu, I. (2005., rujan) Antihipertenzivni učinak ekstrakta zrna zelene kave na subjekte s blagom hipertenzijom. Preuzeto 31. svibnja 2023. s https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16419643/

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki