Nedostatak željeza dovodi do depresije i tjeskobe

Nova studija proširuje naše znanje o važnosti željeza u tijelu i ispituje njegovu ulogu u mentalnom zdravlju. Razjašnjena je veza između željeza i bolesti kao što su depresija i anksioznost.

Važnost prehrane za psihu je dokazana. Hranjive tvari u zdravoj hrani pomažu pravilnom funkcioniranju cijelog tijela, a to uključuje i mozak. Konzumacija prerađene hrane s puno dodane soli, šećera i konzervansa ima dokazano negativan učinak na psihu. Mogu povisiti razinu dopamina kratko vrijeme nakon jela, no produljena konzumacija takve hrane može pogoršati simptome depresije i tjeskobe.

Osim visokih razina soli i šećera, prerađena hrana često je lišena važnih nutrijenata. Vitamini i minerali sadržani u svježim proizvodima neophodni su za tjelesne sustave. Željezo je mineral koji je potreban za stvaranje hemoglobina i mioglobina, kao i nekih hormona. Nedostatak željeza u krvi je čest i povezan je s mentalnim zdravljem. Istraživanja su otkrila vezu između željeza i pogoršanja simptoma depresije.

Osim hemoglobina i mioglobina, željezo je komponenta u sintezi hormona i neurotransmitera. To su serotonin, dopamin i norepinefrin (poznat i kao norepinefrin). Ovi neurotransmiteri oblikuju um, a promjene u njihovim razinama često ukazuju na mentalne bolesti kao što su depresija i anksioznost.

Simptomi zbog niske razine željeza u krvi mogu biti slični onima kod psihičkih poremećaja. Anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza karakterizira stalni umor. Ovo je simptom karakterističan za depresiju.

Također su zabilježena poboljšanja mentalnog statusa kada se nadoknađuje nedostatak željeza u krvi. U istraživanjima u kojima su uzimani dodaci prehrani uočena su poboljšanja raspoloženja.

Za pravilno mjerenje razine željeza u tijelu potrebno je testirati razinu feritina. To je protein koji sadrži željezo i otpušta ga kada je potrebno. Za razliku od krvnih testova koji prate razine željeza samo u krvi, testovi feritina prate razine u cijelom tijelu.

Dr. Stephanie Levine, psihijatrica i glavna autorica istraživačkog rada, savjetuje osobama s mentalnim problemima da promotre razinu željeza. Promjena prehrane ili uzimanje dodataka prehrani može poboljšati raspoloženje i ublažiti simptome mentalnog poremećaja više nego što ste mislili.

Reference:
Levin, S. (2023., ožujak) Nedostatak željeza u psihijatrijskih pacijenata. Preuzeto 31. svibnja 2023. s https://www.mdedge.com/psychiatry/article/261409/depression/iron-deficiency-psychiatric-patients

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki