U nekim školama u Grodnu doček Nove godine bit će plaćen

Neke škole u Bjelorusiji organizirat će novogodišnje zabave koje se plaćaju. Roditelji: “Samo smo na gubitku.” Škole: “Imamo pravo, ali pod određenim uvjetima.”

Prednovogodišnja gužva već je počela u gradovima zemlje. Organiziranje događanja, prodaja ulaznica, traženje zabave, probe – sve je uključeno.

Dok neke majke jurišaju po dućanima i biraju kostime za svoju djecu, druge pokušavaju dokučiti zašto škole nude matineje uz naplatu.

Javila mi se majka iz škole u Grodnom.

Dijete je krenulo u 1. razred. Roditeljski odbor je već prije mjesec dana počeo prikupljati novac za darove. Činilo se da će u školi biti matineja kao u vrtiću.

Grodno

Gdje će djeca nastupati, plesati u krugu, recitirati pjesme, pjevati pjesme i dobiti dugo očekivane darove. Ali vijest o održavanju matineje na plaćenoj osnovi me zaprepastila. Iznos je mali – 3 rublje, ali sama činjenica je alarmantna. Godinama su praznici u školama i domovima kulture bili besplatni, ali evo preokreta.

Animatori su bili pozvani u jednu od gimnazija u Grodnu, što se odrazilo i na cijenu ulaznice. Roditelji su pronašli alternativu.

Poruka o plaćenom novogodišnjem nastupu primljena je dvosmisleno. Roditelji nisu bili zainteresirani za prijedlog, u kojem nije konkretno navedeno što mogu očekivati. Roditeljski odbor organizirao je akciju prikupljanja sredstava.

Idemo u privatnu organizaciju, gdje ćete za tri sata igara, natjecanja i zabave morati platiti 10 rubalja, što nije puno više od onoga što se nudi u gimnaziji. Cijena je svima odgovarala. Mnogi su sa sobom odlučili povesti mlađu ili stariju djecu.

božićno drvce

Iz odjela za prosvjetu odbili su komentirati situaciju uz obrazloženje da škole imaju pravo ostvariti dodatna sredstva izvođenjem dodatne nastave i priredbi.

Također nije zabranjeno pozivati ​​animatore, no pozvani umjetnici moraju imati dopuštenje za rad u obrazovnoj ustanovi.

Inače, u seoskim školama novogodišnje matineje bit će besplatne i za osnovnoškolce i za stariju djecu.

Osim toga, u ag. Vertelishki regije Grodno, u sklopu republičke dobrotvorne manifestacije “Naša djeca”, održat će novogodišnju zabavu za djecu iz višečlanih obitelji, udomiteljskih i udomiteljskih obitelji te darovitu djecu.

Program uključuje novogodišnju priredbu, igre, natjecanja, pjesme, novogodišnji plesni flash mob, svečani disko i slatke darove.

Anastazija Živuško

Fotografija: © Belnovosti

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki