Mnogi su relativno nedavno počeli primjećivati daikon na policama trgovina, iako je proizvod već dugo u prodaji.
Mnogima se svidio njegov okus: vrlo podsjeća na ukusnu i sočnu rotkvicu.
Međutim, ne znaju svi donosi li proizvod bilo kakvu korist tijelu, kažu stručnjaci.
Trebate li uključiti daikon u svoju prehranu?
Kemijski sastav
Mudro je upoznati se s kemijskim sastavom prije donošenja informirane odluke. Daikon je izvor vitamina A, skupine B, C, E, PP, biotina, niacina, kalija, kalcija, fosfora, željeza i cinka.
Na temelju toga možemo sa sigurnošću reći da je ovo definitivno koristan proizvod.
Imunološki sustav i prehlade
Ako često konzumirate daikon tijekom opasnih razdoblja aktivnosti sezonskih bolesti, možete se zaštititi od njih. Činjenica je da proizvod ne samo da jača imunološki sustav, već i pomaže u prevladavanju patogene flore na samom početku.
Ako ste daikon uključili u svoju prehranu već tijekom razdoblja prehlade, oporavak će se dogoditi u kraćem vremenu.
Živčani sustav
Ali ova činjenica mnoge može iznenaditi: daikon je jedna od najboljih namirnica u slučaju stresa i živčane napetosti.
Također se preporučuje uvrstiti ga u jelovnik ako imate problema s kvalitetnim snom.
Krvni ugrušci i kolesterol
Ako imate predispoziciju za razvoj srčanih bolesti, onda bi vam daikon trebao biti jedna od omiljenih namirnica.
Zahvaljujući njemu možete kontrolirati razinu kolesterola i zaštititi se od krvnih ugrušaka.
Ranije smo govorili o tome koje je voće važno isključiti iz prehrane za osobe starije od 50 godina.