Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) jedan je od najčešćih endokrinih poremećaja kod žena. Učestalost mu je 8-13% u žena reproduktivne dobi. Ova bolest ima vrlo raznoliku kliničku sliku i čest je uzrok neplodnosti. Komponente PCOS-a uključuju neredovite i anovulatorne cikluse, akne i pojačan rast dlaka, kao i povećan rizik od metaboličkih poremećaja kao što su pretilost i dijabetes melitus.

Prema Rotterdamskim kriterijima iz 2003. PCOS se dijagnosticira u prisutnost 2 od 3 kriterijanaime: hiperandrogenizam, poremećaji menstrualnog ciklusa po vrsti oligo- ili amenoreje i prisutnosti policističnih jajnika.

S konceptom hiperandrogenizam ukazuje na prisutnost povišenih androgena (muških hormona), koji uključuju testosteron i dihidrotestosteron, dehidroepiandrostendion sulfat (DHEA-C), androstendion i 17-hidroksi-progesteron. Simptomi hiperandrogenizma su masna koža i akne, povećana dlakavost muškog tipa (hirzutizam), gubitak kose i ćelavost.


Kršenja u ciklusu može uključivati ​​produljenje menstrualnog ciklusa preko 35 dana (oligomenoreja) ili izostanak menstruacije (amenoreja). Normalno trajanje menstrualnog ciklusa je između 21 i 35 dana. Izostanak menstruacije dulje od 3 mjeseca smatra se amenorejom.

Kod PCOS-a, folikuli jajnika ne uspijevaju sazrijeti i ovulirati. Počinju rasti, ali njihov razvoj u nekoj fazi prestaje, što daje i karakterističan policistični izgled jajnika. Prisutnost policistični jajnik utvrđuje se ultrazvučnim pregledom. Prema starijim kriterijima iz 2003. policističnim se smatraju jajnici čiji je volumen veći od 10 ml ili postoji najmanje 12 folikula veličine od 2 do 9 mm. Kod korištenja ultrazvučnog aparata više generacije, broj folikula treba biti veći od 25 s veličinom manjom od 10 mm.

Uzrok PCOS-a još uvijek nije u potpunosti razjašnjen. Tamo je tri glavne teorije za nastanak ovog prekršaja.

Prema prvom STD-u, to je zbog poremećaj u lučenju gonadotropina iz hipofize – luteinizirajući i folikulostimulirajući hormon (LH i FSH). U žena s PCOS-om uočava se poremećen omjer dvaju hormona s prevladavajućim LH (LH:FSH > 2:1). LH prvenstveno stimulira stanice u jajnicima koje proizvode androgene. Prevladavanje muških spolnih hormona dovodi do zaustavljanja folikula, kojima su potrebni estrogeni da dođu do ovulacije.

Druga teorija sugerira da je PCOS posljedica poremećaja u jajnicima i nadbubrežnim žlijezdama koje proizvode više androgena. Vjeruje se da je to zbog genetski defekt u steroidogenezi s prekomjernom proizvodnjom androgena. Stanje je nasljedno, s povišenim razinama muških spolnih hormona koji se često nalaze u izravnim rođacima žena s PCOS-om. Nadbubrežno podrijetlo androgena dokazuje se ispitivanjem DHEA-C, kojeg uglavnom luče nadbubrežne žlijezde.

Treća teorija sugerira da je PCOS uzrokovan defekt osjetljivosti na inzulin. Žene s PCOS-om imaju veću incidenciju inzulinske rezistencije, što se može vidjeti čak i kod normalne težine. Inzulinska rezistencija dovodi do povećanog otpuštanja androgena iz jajnika i nadbubrežne žlijezde s jedne strane, as druge strane smanjuje razinu globulina koji veže spolne hormone (SHBG). To je protein koji veže androgene i smanjuje njihov učinak na tkiva.

Inzulinska rezistencija također je povezana s metaboličkim poremećajima sindroma i povećanim rizikom od dijabetesa. Njegova je učestalost veća u pretilih žena, jer se ta dva stanja međusobno potenciraju. Ova metabolička odstupanja značajno povećavaju rizik od kardiovaskularne komplikacije.

Odnos između inzulinske rezistencije i PCOS-a također je prikazan poboljšanjem hiperandrogenizma i ovulacije nakon primjene inzulinskih senzitizatora i metformina.


Reference:

Legro RS. Procjena i liječenje sindroma policističnih jajnika. 2017 Jan 11. Endotekst (Internet). South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905194.

Teede HJ, Misso ML, Costello MF, Dokras A, Laven J, Moran L, Piltonen T, Norman RJ; Međunarodna PCOS mreža. Preporuke iz međunarodnih smjernica utemeljenih na dokazima za procjenu i liječenje sindroma policističnih jajnika. Fertil Steril. 2018. kolovoz;110(3):364-379. doi: 10.1016/j.fertnstert.2018.05.004. Epub 2018, 19. srpnja. PMID: 30033227; PMCID: PMC6939856.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki