Dr. Daniela Tomova: Stres remeti probavu

Dispepsija je vrlo čest probavni poremećaj koji zahvaća želudac i gornji dio tankog crijeva. O tome što je točno dispepsija, koji su razlozi njezine pojave i kako se dijagnosticira, razgovaramo s gastroenterologinjom s Vojnomedicinske akademije dr. Danielom Tomovom.

Dr. Tomova je diplomirala na Medicinskom sveučilištu u Plevenu. Specijalizirao je gastroenterologiju i trenutno radi na Gastroenterološkoj klinici Medicinske akademije medicinskih znanosti u Sofiji. Prije toga iskustvo je stjecala u “Ambulanti” u Shumenu.

– Dijagnoza “Dispepsija” teško da govori nešto masovnom Bugaru, dr. Tomova. Zapravo, koja je to bolest?

– Dispepsija je povezana sa simptomima vezanim uz probavne smetnje pod utjecajem različitih organskih i funkcionalnih čimbenika. Otprilike 20-30% stanovništva, većinom aktivne dobi (17-35 godina), pati od probavnog poremećaja. Utvrđeno je da se dispepsija javlja 1,5 puta češće kod žena nego kod muškaraca.

Žene češće pate od probavnih smetnji

– Što uzrokuje dispepsiju?

– Dispepsija može biti funkcionalna i organska. Organska dispepsija nastaje na temelju bolesti probavnog trakta (ulkusna bolest, gastritis, gastrointestinalni tumori, upalne bolesti hepatobilijarnog sustava – npr. pankreatitis, žučni kamenac).

Kod funkcionalne dispepsije opaža se poremećaj u procesu probave u pozadini odsutnosti organskog oštećenja gastrointestinalnog trakta. Najčešće je funkcionalna dispepsija povezana s psiho-emocionalnom napetošću, stresom.

dr. Daniela Tomova

– Koji su simptomi da bolujemo od dispepsije, a ne od bilo koje druge bolesti probavnog trakta?

– U slučaju dispepsije pacijent se javlja sa sljedećim tegobama – žgaravica, žarenje iza prsne kosti, podrigivanje, pojačano stvaranje plinova, podrigivanje crijeva, proljev, gorak okus u ustima, opći umor, gubitak apetita, poremećaj sna, loše raspoloženje.

Uz karakteristične simptome dispepsije, javljaju se i “alarmantni simptomi” – dispepsija koja se prvi put javila u 55. godini života, krvarenja iz probavnog trakta, otežano i bolno gutanje, progresivno mršavljenje, dugotrajno i uporno povraćanje, željezo anemija uzrokovana nedostatkom, gubitak apetita, jaka bol u trbuhu, izmjenični zatvor s proljevastom stolicom.

Prisutnost alarmantnih simptoma dispepsije često su prekursori raka probavnog sustava. U prisutnosti ovih simptoma, pacijent se mora posavjetovati s liječnikom radi pravovremene dijagnoze i naknadnog odgovarajućeg liječenja.

– Kako se postavlja dijagnoza?

– Dijagnozu “Dispepsija” postavlja gastroenterolog. Diferencijacija organske od funkcionalne dispepsije provodi se nakon potpunog fizikalnog pregleda bolesnika i isključivanja patologije iz gastrointestinalnog trakta. Postavljanje dijagnoze je složen i višekomponentan proces. Uključuje kompletan fizikalni pregled, krvne i biokemijske pretrage, RTG pregled probavnog trakta, ezofagoduodenoskopiju, kolonoskopiju, dokazivanje Helicobacter pylori (histološki, fekalni test), test na okultno krvarenje.

7 namirnica koje poboljšavaju probavu

– Kako se bolest liječi?

– Cilj liječenja je postići izlječenje ili remisiju bolesti koja je uzrokovala probavni poremećaj.

Postoji nekoliko linija liječenja:

promjene u režimu prehrane i vježbanja –

povećana tjelesna aktivnost, dijetalna prehrana, odbijanje cigareta, alkohola, masne, začinjene hrane.

Preporuča se da bolesnici jedu češće i s manjim količinama hrane. U medicinskom liječenju koriste se antisekretorni lijekovi, antacidi, prokinetici, eradikacijska terapija u prisutnosti H.pylori. Antidepresivi i psihoterapijske sesije mogu se koristiti u bolesnika s funkcionalnom dispepsijom. Alternativne metode liječenja su biljni pripravci, akupunktura i sl.

U prisutnosti organske dispepsije, dijagnoza i liječenje bolesti dovode do smanjenja simptoma. Kod funkcionalne dispepsije smanjenje stresa dovodi do smanjenja ili uklanjanja simptoma.

Rumiana Stefanova

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki