Kako se brinuti za orhideje: 5 pogrešaka koje treba izbjegavati

Orhideje se smatraju hirovitim i zahtjevnim biljkama.

Kako bi vas oduševili svojim cvjetanjem, morate se pridržavati određenih pravila njege i izbjegavati uobičajene pogreške.

Pogreška #1: Odabir pogrešnog lonca

Orhideje su epifitske biljke, odnosno rastu na drveću, pričvršćujući se za njih svojim korijenjem.

Stoga ne vole duboke i tamne posude gdje korijenje ne dobiva dovoljno svjetla i zraka.

Bolje je odabrati prozirne plastične ili staklene posude s puno rupa za drenažu. Također možete koristiti posebne košare ili blokove za orhideje.

orhideja
Fotografija: © Belnovosti

Pogreška #2: Neodgovarajuća podloga

Orhideje ne rastu u običnoj zemlji, već zahtijevaju poseban supstrat koji omogućuje dobro prozračivanje korijena i zadržava vlagu.

Supstrat za orhideje može se sastojati od komadića drvenog ugljena, borove kore, kokosovih vlakana, sphagnum mahovine i drugih materijala. Podlogu je potrebno povremeno mijenjati jer se s vremenom kvari i kontaminira.

Pogreška #3: Pretjerano ili nedovoljno zalijevanje

Orhideje su vrlo osjetljive na količinu vlage u podlozi i zraku. Ako dobiju previše ili premalo vode, mogu se razboljeti ili čak umrijeti.

Orhideje morate zalijevati dok se supstrat suši, provjeravajući ga dodirom ili bojom korijena (svijetlo – suho, tamno – mokro).

Orhideje je bolje zalijevati ujutro kako bi voda imala vremena da ispari prije večeri. Također možete prskati lišće i korijenje orhideja mekom vodom na sobnoj temperaturi.

Pogreška #4: Neispravno osvjetljenje

Orhideje vole svjetlost, ali ne podnose izravnu sunčevu svjetlost, što može uzrokovati opekline na lišću i cvijeću.

Optimalno mjesto za orhideje je istočni ili zapadni prozor, gdje dobivaju dovoljno svijetle, ali difuzne svjetlosti. Zimi možete koristiti umjetnu rasvjetu, na primjer, fitolampe.

Pogreška #5: Niska ili visoka temperatura

Orhideje su tropske biljke koje ne vole hladnoću i propuh. No, ne podnose ni previsoke temperature, zbog kojih pupoljci mogu venuti i ispadati.

Idealna temperatura za većinu orhideja je između 18 i 25 stupnjeva Celzijusa. Također je važno osigurati dnevnu temperaturnu razliku od 5-7 stupnjeva, što potiče stvaranje pupova.

Slijedeći ova jednostavna pravila, možete uživati ​​u ljepoti i mirisu orhideja u svom domu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki