Razmotrite ovo čitajući naljepnicu pored pakiranja. Marketinški stručnjaci vole pisati svakakve nejasne zdravstvene tvrdnje na etiketama.
1. Multigrain: “Multigrain” (ili “7 grains”, “12 grains”, itd.) može se odnositi na različite vrste rafiniranih ili cjelovitih žitarica.
2. Bez glutena: Ako niste osjetljivi na gluten, prelazak na ovaj kruh možda neće biti od koristi vašem zdravlju jer može biti skup, manje hranjiv i manji.
3. Od “drevnih” žitarica: ovo se odnosi na cjelovite žitarice kao što su proso, amarant, teff, kamut i pir. Kruh od ovih žitarica može biti zdraviji. Svakako provjerite etiketu sastojaka.
Razbili su mit o dobrobiti doručka
4. Dijeta: Niskokalorični kruh često znači manje hranjivih tvari i više punila poput celuloze. Izbjegavajte te oznake i jednostavno birajte kruh s manje od 80 kalorija i najmanje 2 grama vlakana po kriški.
5. Boja: kruh s malo hranjivih tvari ponekad se boji u smeđu boju kako bi izgledao zdrav, a neki bijeli kruh može sadržavati zdravije brašno od cjelovitog zrna pšenice. Pročitajte etiketu kako biste odredili hranjivu vrijednost.
Test: Jeste li skloni debljanju?
6. Vlakna i ukupni ugljikohidrati:
7. Kukuruzni sirup: Kvascu je potreban šećer da bi proizveo ugljični dioksid, koji čini da kruh naraste. Ali postoji jedan zaslađivač koji biste trebali izbjegavati: kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze. Istraživanja su to povezala s dijabetesom, visokim krvnim tlakom i pretilošću. zdrave.to