Kardioverter defibrilator može spriječiti iznenadnu srčanu smrt

Kardiolozi iz Plovdiva i regije upoznali su se sa suvremenim mogućnostima prevencije iznenadne srčane smrti ugradnjom kardioverter defibrilatora na Regionalnom kardiološkom skupu. Edukacija je održana u Medicinskom simulacijskom trening centru Medicinskog sveučilišta u Gradu na brdima, s ciljem prevencije iznenadne srčane smrti. Vodeći govornik bio je dr. Krasimir Jinsov, voditelj Odjela za elektrofiziologiju i srčanu stimulaciju na Odjelu za invazivnu kardiologiju u St. George Medical Center – Plovdiv i predsjednik Udruge za srčanu stimulaciju i elektrofiziologiju u Bugarskoj (SSKEB).

Oko 25% svih smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti posljedica je iznenadne srčane smrti (SSS), kažu nam stručnjaci. Iznenadna srčana smrt može zadesiti i osobe s dijagnozom kardiovaskularne bolesti i osobe bez utvrđenih znakova srčanih problema, budući da je polovica slučajeva upravo takva. Muškarci su izloženiji riziku od iznenadne srčane smrti – javlja se u 6,68 na 100.000 ljudi godišnje, dok je za žene ta stopa 1,40 na 100.000.

„Mnogi su uzroci iznenadne srčane smrti. U 80% slučajeva to je posljedica koronarne bolesti srca. U 10-15% slučajeva – kardiomiopatije. Kod svih ovih bolesti postoji opasnost od po život opasne aritmije. Stopa preživljenja nakon SCC izvan bolnice je samo 5-10% i to u razvijenim zemljama. Oko 70% slučajeva iznenadne srčane smrti događa se u kući bolesnika. Tamo je stopa preživljenja oko 3-6%, zato mi kardiolozi moramo naučiti prepoznati pacijente s rizikom od SCC-a i poduzeti mjere da se to ne dogodi. Najbolja prevencija za osobe s visokim rizikom je ugradnja kardioverter defibrilatora, koji doslovno može ponovno pokrenuti srce osobe ako se dogodi nezgoda“, objasnio je dr. Jinsov.

Uz dijagnosticiran srčani problem, najveći rizik od iznenadne srčane smrti nalazi se kod niske ejekcijske frakcije, koronarne bolesti srca i preživljenog infarkta miokarda. Prema riječima dr. Jinsova, kod ovih bolesnika kardioverter defibrilator može smanjiti rizik za više od 50% u usporedbi s medikamentoznom terapijom.

Kardioverter defibrilator je poseban uređaj koji se ugrađuje u tijelo i tamo može raditi deset godina. Kada se pojave aritmije opasne po život, srce šalje električne impulse koji prekidaju aritmiju, sprječavajući nesreću sa smrtnim ishodom. Nakon tog razdoblja može se promijeniti.

„Posljednjih godina u Bugarskoj se instalira oko 200-300 takvih uređaja godišnje, što čini oko 30-40 defibrilatora na 1.000.000 stanovnika. Usporedbe radi, u Europi ih ​​se ugrađuje više od 150 na milijun stanovnika, au Njemačkoj preko 300 na milijun. Zaostajemo u ugradnji uređaja koji sprječavaju iznenadnu srčanu smrt kod rizičnih pacijenata i nadam se da će se ta statistika u budućnosti promijeniti“, ističe dr. Jinsov.

Tijekom obuke, uz objašnjenje uzroka iznenadne srčane smrti i reakcija u HRZ-u, specijalisti su imali priliku pratiti proces implantacije i raditi na visokotehnološkom simulatoru.

Postavljanje kardioverter defibrilatora jedan je od najboljih načina sprječavanja iznenadne srčane smrti, koja nastupa unutar 1 sata od pojave simptoma.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki