Uskoro ćemo krvni tlak precizno mjeriti pametnim telefonom

Predložen je priključak pametnog uređaja koji bi koristio kameru i bljeskalicu za mjerenje krvnog tlaka. Koristit će se metoda za određivanje krvnog tlaka na vršku prsta korisnika. Uređaj će biti jeftin i dostupan, a ideja je da bude široko distribuiran u siromašnim zajednicama gdje tlakomjeri nisu lako dostupni.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija karakterizira tlak u krvnim žilama koji prelazi vrijednosti od 140/90. Nije neuobičajeno – prema WHO-u, više od jedne milijarde ljudi u dobi između 30 i 79 godina diljem svijeta ima hipertenziju, a dvije trećine ove skupine živi u zemljama srednjeg ili niskog dohotka.

Stanje možda nema simptoma, ali je u mnogim slučajevima teško, s glavoboljama, bolovima u prsima i nedostatkom daha.

Manje od polovice onih koji pate od hipertenzije nisu svjesni njezine prisutnosti. Manje od polovice onih s hipertenzijom se dijagnosticira i liječi. Globalno, ovo stanje ima implikacije na siromašne zemlje, a razvoj načina mjerenja krvnog tlaka važno je pitanje. Rješenje možda ne leži u dalekoj budućnosti, jer su znanstvenici sa Sveučilišta u San Diegu pronašli jeftinu opciju za mjerenje krvi bez prisutnosti uređaja.

Uređaj izgleda kao plastični zatvarač ili kopča. Za njegovu proizvodnju potrebno je vrlo malo resursa, a jedan takav isječak se izradi za 80 centi. Predviđena je tržišna cijena od 10 centi po uređaju. Glavni autor studije, prof. Edward Wang, rekao je: “Klop za mjerenje krvnog tlaka može vam se dati tijekom rutinskog pregleda, slično paketu konca i četkici za zube koje dobijete kada idete kod zubara.”

Priključak ne zahtijeva zasebno postavljanje na pametni uređaj, što mu daje prednost u odnosu na druge prijenosne monitore krvi koji zahtijevaju mjerenja specifična za uređaj.

Uz pristupačnost i nisku cijenu, rukovanje uređajem je jednostavno, potreban je samo vrh prsta. Aplikacija na telefonu ili tabletu vodi korisnika jednostavnim uputama, a kada se pritisne, aktivira se bljeskalica kamere. Osvjetljava vrh prsta i na njemu stvara crveni krug svjetla. To daje informacije o volumenu krvi koja prolazi kroz prst. Aplikacija zatim koristi algoritme koji pretvaraju informacije u mjerenje krvnog tlaka.

Daljnji razvoj ove tehnologije uključuje poboljšanje pristupačnosti za starije osobe kao i stvaranje univerzalnog dizajna koji radi sa svim pametnim uređajima.


Reference:
Craig, M. (2023., 29. svibnja) Jednostavan, jeftin isječak koristi kameru i bljeskalicu pametnog telefona za praćenje krvnog tlaka. Preuzeto 30. svibnja 2023. s https://www.news-medical.net/news/20230529/Simple-low-cost-clip-uses-a-smartphones-camera-and-flash-to-monitor-blood-pressure. aspx.
Wang, E. (2023., 29. svibnja) Izuzetno jeftini mehanički priključak za pametni telefon za mjerenje krvnog tlaka bez kalibracije. Preuzeto 30. svibnja 2023. s https://www.nature.com/articles/s41598-023-34431-1
Svjetska zdravstvena organizacija. (2023., 16. ožujka) Hipertenzija. Preuzeto 2023., 30. svibnja s

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki