Osobe s ovim bolestima NE bi trebale jesti tikvice

Tikvice su jedno od najpopularnijih ljetnih povrća. No, unatoč obilju korisnih svojstava, njihova konzumacija ima i neke kontraindikacije.

Tikvice sadrže mnogo kalija, kalcija, fosfora, magnezija, željeza, vitamina B1, B2, C, folne i nikotinske kiseline.

Dijetalna vlakna prisutna u njihovom sastavu pozitivno utječu na metaboličke procese i potiču rad crijeva. Tikvice su korisne za anemiju, hipertenziju i druge kardiovaskularne bolesti, kao i za jačanje živčanog sustava.

Sastojak koji će tikvice učiniti nevjerojatno ukusnim – malo koja domaćica zna za njega

Zahvaljujući prirodnim antioksidansima u svom sastavu, njihovom primjenom znatno će se smanjiti rizik od razvoja raka. No, unatoč svim dobrobitima tikvica, za neke ljude one su opasne iz više razloga.

Tko ne bi trebao jesti tikvice?

Tikvice ne smiju konzumirati osobe s čirom i gastritisom, osobito tijekom pogoršanja. U slučaju problema sa žučnim mjehurom ili jetrom, njihovu konzumaciju također treba izbjegavati.

Kontraindikacije za korištenje tikvica su bolesti bubrega povezane s poremećenim izlučivanjem kalija. Kalijeve soli, koje su sadržane u ovom povrću, mogu se taložiti u bubrezima i formirati kamenje;

Do sada ste krivo kuhali tikvice – liječnik je otkrio kako to učiniti kako treba

Tijekom trudnoće tikvice ne smiju jesti žene s pojačanim lučenjem želučanog soka i simptomima zatajenja bubrega.

Ovo povrće tijekom kuhanja upije puno ulja, što može dovesti do probavnih smetnji, pa čak i trovanja ako je ulje loše kvalitete.

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki